Makowiec zawijany - składniki:

Składniki na ciasto drożdżowe
0,5 kg mąki pszennej
40 g świeżych drożdży
200 ml mleka
150 g masła
6 łyżek cukru
6 średnich żółtek
1,5 łyżki oleju
2 łyżki wódki
2 łyżeczki cukru waniliowego
0,5 łyżeczki soli


Składniki na masę makową
6 białek
0,5 kg maku
0,2 kg cukru
100 g rodzynek
50 g rozłupanych orzechów włoskich
łyżka masła
łyżka dowolnego miodu
szczypta cynamonu
kandyzowana skórka pomarańczy

Składniki na lukier
80 g cukru pudru
2 łyżki gorącej wody

Makowiec zawijany - sposób wykonania:

Tradycyjny makowiec zawijany, którego nie może zabraknąć na Święta Bożego Narodzenia. Makowiec jest wilgotny, nie pęka. Jest pyszny i miękki.
W misce lub garnku pół kg maku zalewamy wrzątkiem i trzymamy pod przykryciem przez około pół godziny. Następnie zdejmujemy przykrywkę i odstawiamy do ostudzenia. Ostudzony mak odcedzamy na gęstym sitku, nadmiar wody wyciskamy za pomocą gazy lub ściereczki kuchennej. Tak przygotowany mak mielimy 2-krotnie na maszynce o bardzo małych oczkach. Jeżeli korzystamy z kupnego, zmielonego maku nie musimy go już mielić po odciśnięciu wody.

W misce lub dużym kubku mieszamy ciepłe mleko z łyżeczką cukru, wkruszamy drożdże i wsypujemy 4 łyżki mąki pszennej. Całość delikatnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięty zaczyn drożdżowy mieszamy z pozostałymi składnikami ciasta drożdżowego. Całość mieszamy ze sobą. Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją wielkość po około 1-2 godzinach w zależność od jakości drożdży i temperatury.

Przygotowujemy masą makową. Z białek ubijamy sztywną pianę. Dodajemy ją do zmielonego maku i dodajemy pozostałe składniki na masę makową. Całość delikatnie mieszamy najlepiej drewniana łyżką.

Z podanych składników wychodzą 3 makowce. Dlatego ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdą z nich wałkujemy na grubość około 3 mm. Na każdym rozwałkowanym kawałku ciasta rozsmarowujemy masę makową. Jedynie 2-3 cm brzegi placów nie smarujemy masą. Zwijamy w roladę. Oba końce rolady sklejamy ze sobą i podwijamy pod jej spód. Każdą z 3 rolad kolejno przekładamy na wysmarowany olejem papier do pieczenia i dwukrotnie zwijamy w papierze, tak aby powstała nam tuba. Między roladą, a papierem powinno być około 5mm luzu. Oba końce tuby z papieru pozostawiamy otwarte. 3 makowce kładziemy na blachę do pieczenia.

Rozgrzewamy piekarnik do 190 st, wkładamy blachę z makowcami i pieczemy w termoobiegu przez około 35 minut, aż ciasta nabiorą specyficznego złoto - brązowego koloru.

Po upieczeniu makowce odstawiamy by lekko ostygły. W międzyczasie przygotowujemy lukier. Cukier puder rozcieramy z gorącą wodą na gładką masę. Gdy makowce nie będą już gorące, smarujemy je lukrem i posypujemy dla dekoracji makiem.
PS. jeśli mamy zamiar zamrozić makowca to lukrem smarujemy dopiero po rozmrożeniu.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu