Strona główna | Nowy przepis | Logowanie | Polityka prywatności | Kontakt Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności













Poradnik Kulinarny : Jak przygotować szparagi
Polecam 357 pysznych przepisów.

Komentarze

Rewelacyjny zakwas na chle
Już nigdy nie upiekę chleba z wykorzystaniem drożdży. Chleb na tym zakwasie jest rewelacyjny. Wygląda jak najlepszy chle...
| 2014-10-29 11:09 |

Tytul
Pani Ewo uwielbiam Pani kuchnię jest znAkomita i smaczna Pozdrawiam
...
| 2014-10-23 21:02 |

Tytul
Ja również robię taką sałatkę śledziową tylko ja na warstwę startych ziemniaków dodaję startą gotowaną marchewkę, warstw...
| 2014-10-18 12:07 |

przepiekne pierogi!
pieknie wygladają te pierożki, mniam :)
mysle juz nad daniami wigilijnymi i zbieram pomysły, w zeszłym roku robił...
| 2014-10-14 17:16 |

przepis na 5!
YUMMI! kurczak z ananasem, genialne zestawienie :) polecam do {wymoderowano spam}...
| 2014-10-03 9:57 |


Kurcze-sPieczone
Blog MysiaKuchnia
życie jest snem...sen jest życiem
przepisy Emigrantek

blog
Dorodne Pomidory
rondel



Strona główna >> Przepisy na ciasta >> Ciasta tradycyjne
Czas Wykonanie 45 minut Porcji 12 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Mazurek kajmakowy - składniki:

2 czubate szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru pudru
3/4 kostki masła
1 jajko

gotowa masa kajmakowa
lub mleko słodzone skondensowane
połówki orzechów włoskich

Mazurek kajmakowy - sposób wykonania:

Przepis na wielkanocny mazurek kajmakowy. Mąkę siekamy z zimnym masłem, gdy zrobi się kruszonka dodajemy cukier i wbijamy jajko, zagniatamy gładkie, jednolite ciasto. Gdy tak się stanie z ciasta formujemy kulę i schładzamy ją przez godzinę w lodówce, dobrze jest przykryć ją folią by ciasto nie wysychało.

Po wyjęciu ciasto wałkujemy i przenosimy na blaszkę (około 25x36 cm) wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Ciasto pieczemy w temperaturze około 190-200 stopni C przez 20 minut (aż się zrumieni).
Gotowe i przestudzone ciasto smarujemy gotowym kajmakiem i dekorujemy połówkami orzechów.
Przybranie mazurka jest dowolne a masę możemy zrobić sami wystarczy mleko skondensowane gotować przez 2,5h na wolnym ogniu, pilnując by uzupełniać wodę która odparowała (tak by zakrywała puszkę).
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

Ewa | | kulinarne przepisy []