Strona główna | Nowy przepis | Logowanie | Polityka prywatności | Kontakt Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności












Poradnik Kulinarny Polecam 362 pysznych przepisów.

Komentarze

Tytul
Zapieknka łącznie piecze się 40 minut. To powinno wystarczyć przy dobrym piekarniki. Jeśli widzisz że pieczarki puszczaj...
| 2015-02-23 10:35 |

Tytul
Pieczarki puscily wode. Ziemniaki byly surowe. Postepowalam zgodnie z przepisem co do joty. Nie polecam....
| 2015-02-21 18:31 |

Tytul
Rewelacyjne faworki swietny przepis dzieciaki sie wlasnie zajadaja . Bede musiala zrobic kolejna porcje hihi...
| 2015-02-11 10:49 |

mnaim
bardzo lubie sałatkę z tuńczka a ta z cebula jest pyszna:)







...
| 2015-01-23 9:15 |

rosół
o gustach się nie dyskutuje ale co to za rosół bez cudownego zapachu ziela angielskiegi i liścia??
a jeśli chodzi...
| 2015-01-22 14:33 |


Kurcze-sPieczone
Blog MysiaKuchnia
życie jest snem...sen jest życiem


blog
Dorodne Pomidory
rondel



Strona główna >> Przepisy na ciasta >> Ciasta tradycyjne
 
Czas Wykonanie 45 minut Porcji 12 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Mazurek kajmakowy - składniki:

2 czubate szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru pudru
3/4 kostki masła
1 jajko

gotowa masa kajmakowa
lub mleko słodzone skondensowane
połówki orzechów włoskich

Mazurek kajmakowy - sposób wykonania:

Przepis na wielkanocny mazurek kajmakowy. Mąkę siekamy z zimnym masłem, gdy zrobi się kruszonka dodajemy cukier i wbijamy jajko, zagniatamy gładkie, jednolite ciasto. Gdy tak się stanie z ciasta formujemy kulę i schładzamy ją przez godzinę w lodówce, dobrze jest przykryć ją folią by ciasto nie wysychało.

Po wyjęciu ciasto wałkujemy i przenosimy na blaszkę (około 25x36 cm) wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Ciasto pieczemy w temperaturze około 190-200 stopni C przez 20 minut (aż się zrumieni).
Gotowe i przestudzone ciasto smarujemy gotowym kajmakiem i dekorujemy połówkami orzechów.
Przybranie mazurka jest dowolne a masę możemy zrobić sami wystarczy mleko skondensowane gotować przez 2,5h na wolnym ogniu, pilnując by uzupełniać wodę która odparowała (tak by zakrywała puszkę).
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

Ewa | | kulinarne przepisy []