Strona główna | Nowy przepis | Logowanie | Polityka prywatności | Kontakt Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności








potrawy wigilijne przepisy





Poradnik Kulinarny : 12 potraw wigilijnych
Polecam 360 pysznych przepisów.

Komentarze

Tytul
Na jaki rozmiar foremki jest ten przepis?
Chciałabym go jutro upiec....
| 2014-12-22 19:58 |

Tytul
Jak nie masz termoobiegu to w temperturze o 10 stopni wyższej....
| 2014-12-15 8:45 |

Tytul
A jak ja nie mam w kuchence termoobiego, to w jakiej temperaturze mam piec ?

Kama...
| 2014-12-14 22:47 |

byki i serniki
Kto twierdzi że zły przepis nigdy nie jadł DOBREGO, PRAWDZIWEGO jedzenia w tym prawdziwych wypieków. Przepis taki sam, j...
| 2014-12-09 14:34 |

Tytul
Kotlety jajeczne to przede wszystkim smaczny tani i szybki obiad :)...
| 2014-12-04 14:59 |


Kurcze-sPieczone
Blog MysiaKuchnia
życie jest snem...sen jest życiem


blog
Dorodne Pomidory
rondel



Strona główna >> Przepisy na ciasta >> Ciasta tradycyjne
Czas Wykonanie 45 minut Porcji 12 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Mazurek kajmakowy - składniki:

2 czubate szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru pudru
3/4 kostki masła
1 jajko

gotowa masa kajmakowa
lub mleko słodzone skondensowane
połówki orzechów włoskich

Mazurek kajmakowy - sposób wykonania:

Przepis na wielkanocny mazurek kajmakowy. Mąkę siekamy z zimnym masłem, gdy zrobi się kruszonka dodajemy cukier i wbijamy jajko, zagniatamy gładkie, jednolite ciasto. Gdy tak się stanie z ciasta formujemy kulę i schładzamy ją przez godzinę w lodówce, dobrze jest przykryć ją folią by ciasto nie wysychało.

Po wyjęciu ciasto wałkujemy i przenosimy na blaszkę (około 25x36 cm) wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Ciasto pieczemy w temperaturze około 190-200 stopni C przez 20 minut (aż się zrumieni).
Gotowe i przestudzone ciasto smarujemy gotowym kajmakiem i dekorujemy połówkami orzechów.
Przybranie mazurka jest dowolne a masę możemy zrobić sami wystarczy mleko skondensowane gotować przez 2,5h na wolnym ogniu, pilnując by uzupełniać wodę która odparowała (tak by zakrywała puszkę).
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

Ewa | | kulinarne przepisy []