Meksykańskie racuszki z cynamonem - składniki:

- szklanka mąki,
- pół szklanki ciepłej wody
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
- owoc granatu
- łyżka brązowego cukru
- miód
- olej do głębokiego smażenia

Meksykańskie racuszki z cynamonem - sposób wykonania:

Jest to danie kuchni meksykańskiej. Tak przygotowane racuszki różnią się od znanych nam mięciutkich racuchów, są twardsze, bardziej ciągnące się. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, proszek do pieczenia oraz cukier. Kolejno wlewamy ciepłą wodą i wszystko razem wyrabiamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Ciasto posypujemy na wierzch mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy je na stolnicy na placek grubości około 5mm. Z ciasta wycinamy dowolne kształty- ja wycięłam kwadraty. Ciasta lepiej nie wałkować więcej niż 2 - 3 razy, ponieważ racuszki mogą wyjść twarde. W rondelku rozgrzewamy dużą ilość oleju i wrzucamy racuszki. Racuszki meksykańskie smażymy na średnim ogniu z obu stron aż napęcznieją i nabiorą rumianego koloru. Po usmażeniu osączamy je z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku. Osączone racuszki polewamy podgrzanym miodem z dodatkiem cynamonu. Racuszki pysznie smakują podane z ziarenkami granatu. Życzę smacznego !
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu