Mięsne babeczki z kremem ziemniaczanym

Czas 60 minut Porcji kcal : 286 kalorii/100g Trudność średnie Koszt: do 25 zł

Mięsne babeczki z kremem ziemniaczanym – składniki:

pół kg mięsa mielonego
50 gram boczku
jajko
5 łyżek mleka
łyżeczka musztardy
łyżka majonezu
czerwona cebula
pół czerwonej papryki
3 łyżki bułki tartej oraz do posypania foremek
7 średnich ziemniaków
papryka słodka
cienki szczypiorek
garść liści szpinaku
ketchup
do smaku sól i pieprz
łyżeczka ziół prowansalskich

Mięsne babeczki z kremem ziemniaczanym – sposób wykonania:

Obraną cebulę kroimy w kostkę, paprykę oczyszczamy z nasion i również kroimy w kostkę. Liście szpinaku siekamy drobno.

Do miski wrzucamy mięso, dodajemy szpinak, cebulę i paprykę oraz jajko, bułkę tartą i zioła prowansalskie – mieszamy na jednolitą masę przyprawiając solą i pieprzem.

Z masy formujemy kulki (około 7 sztuk) i wkładamy do foremek na muffinki wysmarowanych masłem i wysypanych bułką. Pieczemy 30 minut w 180 st. C.

Krem ziemniaczany: ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy musztardę, majonez, mleko i słodką paprykę, dokładnie mieszamy do uzyskania puszystej masy. Masę wkładamy do szprycy i wyciskamy na upieczone babeczki. Babeczki posypujemy pokrojonym w kostkę i usmażonym boczkiem oraz drobno posiekanym szczypiorkiem.
Przepis dodany przez Gotuj z Cukiereczkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *