Moczenie śledzi: jak namoczyć śledzie? - składniki:

Co roku na wigilijnym stole śledzie goszczą w kilku odmianach.
Śledzie zawsze moczymy przed ich użyciem. Ma to na celu pozbycie się dużej ilości soli, nieprzyjemnego rybiego smaku i zapachu. Moczone śledzie są elastyczne i łatwiejsze do późniejszego przygotowywania. Najpopularniejszy sposób to moczenie śledzi w zimnej wodzie.

Moczenie śledzi: jak namoczyć śledzie? - sposób wykonania:

Czas moczenia śledzi zależy od ich wielkości i rodzaju. Krótko i łatwo moczy się śledzie tzw. matiasy - przez 1-2 godziny. Gdyby były jeszcze za słone po tym czasie, moczenie należy przedłużyć. Niektóre matiasy mają tak mało soli w sobie, że wystarczy je tylko przepłukać pod bieżącą chłodną wodą.

Śledzie z beczki moczymy przez kilkanaście godzin i kilkukrotnie zmieniamy wodę, w której się moczą. Czasami dostępne są w sprzedaży całe śledzie. Należy je wypatroszyć przed moczeniem, a po namoczeniu filetować nacinając wzdłuż na pół. Pozbywamy się ości szkieletu kręgosłupa. Na koniec usuwamy skórkę zaczynając to robić od strony głowy śledzia.

Małych nie dających się usunąć ości ze śledzia pozbędziemy się nacierając kawałki ryby sokiem z cytryny. Następnie odkładamy na noc do lodówki i sok zmiękczy małe ości.

Podczas moczenia warto co jakiś czas odkrajać kawałek śledzia i sprawdzać jego smak i aromat. śledź nie może być za słony, ani zbyt jałowy.
Na koniec moczenia, warto moczyć śledzie w zimnym mleku i opłukać w wodzie. Moczenie w mleku sprawia, że śledzie nabierają delikatniejszego smaku.

Kiedyś nasi przodkowie moczyli śledzie w maślance, winie lub piwie. Obecnie śledzie można także na koniec moczyć w gazowanej wodzie mineralnej z dodatkiem soku z cytryny. Nada to śledziom delikatnego smaku. Moczenie w maślance nadaje śledziom kruchości i delikatnego kwaśnego smaku.


Jakie śledzie wybierać? Zdecydowanie słone z beczki. Sól to naturalny konserwator. Mało słone śledzie jeśli nie solą to czym są konserwowane? Fosforanami? Obecnie mało osób kupuje śledzie z beczki, bo nie wie jak je przyrządzić i wybiera gotowe matiasy.
Mam nadzieję, że po przeczytaniu tego artykułu przygotujesz każdego śledzia u?miech
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu