Czas 25 minut Porcji 4 kcal : 180 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Naleśniki ze szpinakiem – składniki:
Ciasto na naleśniki i wykonanie wg przepisu Naleśniki
Farsz:
400 g szpinaku (może być mrożony)
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
kostka sera feta (25 dag)
sól, pieprz
łyżka oleju
Naleśniki ze szpinakiem – sposób wykonania:
Ciasto wykonujemy zgodnie z instrukcją w moim przepisie.
Farsz: cebulę obieramy i kroimy w kostkę, szklimy na oleju, gdy zmięknie wyciskamy czosnek, chwilkę przesmażamy i wrzucamy rozmrożony szpinak, dusimy do momentu aż odparuje nadmiar wody.
Do farszu wkruszamy fetę, farsz doprawiamy ale głównie pieprzymy jeśli chodzi o sól, bardzo słona jest feta więc lepiej przed posoleniem spróbować.
Naleśniki smarujemy farszem, układamy w naczyniu, kolejne warstwy posypujemy utartym serem, zapiekamy 15 minut w 200 st C. W trakcie dzielenia naleśniki kroimy w poprzek