Strona główna | Nowy przepis | Logowanie | Polityka prywatności | Kontakt Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności













Poradnik Kulinarny : Jak przygotować szparagi
Polecam 353 pysznych przepisów.

Komentarze

Tytul
robiłam jadłam super ,dzięki za takie przepisy dla pani Ewy....
| 2014-06-22 13:40 |

pycha
pyyyszne, dodjae jeszce pasztetowej do farszu, moze byc kania,pychotka:) lubie bardzo pierogi i moglabym je jadac codzie...
| 2014-06-17 19:55 |

Tytul
Witam! Pieklam pierwszy raz,wyszedl rewelacyjny.Trzeba stosowac sie do przepisu podanego.Napewno polece ten przepis znaj...
| 2014-05-17 23:25 |

Tytul
bardzo ciekawie napisany proces wędzenia;
wędzenie na zimno, na ciepło, na gorąco....
| 2014-05-15 13:36 |

Tytul
sernik wyszedł super! piekę już któryś raz z kolei i mąż zawsze zachwycony, a jest wielbicielem sernika:) Polecam...
| 2014-05-07 14:22 |


Kurcze-sPieczone
Blog MysiaKuchnia
życie jest snem...sen jest życiem
Anika gotuje
przepisy Emigrantek
przepisy Agiatis


blog
Dorodne Pomidory


DMCA.com


Strona główna >> Przepisy na ciasta >> Ciasta tradycyjne
Czas Wykonanie 45 minut Porcji 8 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Napoleonka - składniki:

Składniki na blachę o wymiarach 22 x 26.

Składniki na ciasto:
- 250 gram mąki pszennej
- 2 jajka
- łyżeczka waniliowego olejku do ciast
- pół szklanki cukru
- szczypta soli
- 125 gram - margaryny do pieczenia
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%

Składniki na krem:
- 1L mleka
- 50 gram masła
- 2 żółtka
- 0,5 szklanki cukru
- opakowanie cukru wanilinowego
- opakowanie budyniu śmietankowego
- czubata łyżka mąki pszennej

Dodatkowo około 150 gram herbatników.

Napoleonka - sposób wykonania:

CIASTO:
Mąkę przesiewamy wraz z solą i cukrem. Dodajemy jajka, olejki oraz śmietanę i posiekaną na mniejsze części margarynę.
Zagniatamy gładkie ciasto po czym dzielimy je na 3 równe części - każdą część wałkujemy na wielkość blachy. Każdy placek pieczemy oddzielnie przez 20 minut w 190 stopniach C (blaszkę wyścielamy papierem do pieczenia) - placki wychodzą twarde ale tak ma być.

KREM:

Pół szklanki mleka odlewamy mleka , resztę wlewamy do rondelka i gotujemy wraz z masłem i cukrem.
Do odlanego mleka w szklance dodajemy żółtka , budyń i mąkę - dokładnie mieszamy po czym wlewamy na gotujące się mleko - energicznie mieszamy i gotujemy do stężenia.


CAŁOŚĆ:

Upieczone przestudzone placki przekładamy przygotowanym kremem, wierzch ciasta smarujemy kremem i posypujemy pokruszonymi herbatnikami. Wstawiamy do lodówki by się przegryzło.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

Ostra Na Słodko | | kulinarne przepisy []