Strona główna | Nowy przepis | Logowanie | Polityka prywatności | Kontakt Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności








potrawy wigilijne przepisy





Poradnik Kulinarny : 12 potraw wigilijnych
Polecam 357 pysznych przepisów.

Komentarze

Tytul
Jak nie masz termoobiegu to w temperturze o 10 stopni wyższej....
| 2014-12-15 8:45 |

Tytul
A jak ja nie mam w kuchence termoobiego, to w jakiej temperaturze mam piec ?

Kama...
| 2014-12-14 22:47 |

byki i serniki
Kto twierdzi że zły przepis nigdy nie jadł DOBREGO, PRAWDZIWEGO jedzenia w tym prawdziwych wypieków. Przepis taki sam, j...
| 2014-12-09 14:34 |

Tytul
Kotlety jajeczne to przede wszystkim smaczny tani i szybki obiad :)...
| 2014-12-04 14:59 |

bar mleczny
Dzisiaj wrocilem wczesniej do domu i postanowilem zrobic na obiad cos co kojarzy mi sie z Polska(mieszkam w Niemczech), ...
| 2014-12-04 14:39 |


Kurcze-sPieczone
Blog MysiaKuchnia
życie jest snem...sen jest życiem


blog
Dorodne Pomidory
rondel



Strona główna >> Przepisy na ciasta >> Ciasta tradycyjne
Czas Wykonanie 45 minut Porcji 8 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Napoleonka - składniki:

Składniki na blachę o wymiarach 22 x 26.

Składniki na ciasto:
- 250 gram mąki pszennej
- 2 jajka
- łyżeczka waniliowego olejku do ciast
- pół szklanki cukru
- szczypta soli
- 125 gram - margaryny do pieczenia
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%

Składniki na krem:
- 1L mleka
- 50 gram masła
- 2 żółtka
- 0,5 szklanki cukru
- opakowanie cukru wanilinowego
- opakowanie budyniu śmietankowego
- czubata łyżka mąki pszennej

Dodatkowo około 150 gram herbatników.

Napoleonka - sposób wykonania:

CIASTO:
Mąkę przesiewamy wraz z solą i cukrem. Dodajemy jajka, olejki oraz śmietanę i posiekaną na mniejsze części margarynę.
Zagniatamy gładkie ciasto po czym dzielimy je na 3 równe części - każdą część wałkujemy na wielkość blachy. Każdy placek pieczemy oddzielnie przez 20 minut w 190 stopniach C (blaszkę wyścielamy papierem do pieczenia) - placki wychodzą twarde ale tak ma być.

KREM:

Pół szklanki mleka odlewamy mleka , resztę wlewamy do rondelka i gotujemy wraz z masłem i cukrem.
Do odlanego mleka w szklance dodajemy żółtka , budyń i mąkę - dokładnie mieszamy po czym wlewamy na gotujące się mleko - energicznie mieszamy i gotujemy do stężenia.


CAŁOŚĆ:

Upieczone przestudzone placki przekładamy przygotowanym kremem, wierzch ciasta smarujemy kremem i posypujemy pokruszonymi herbatnikami. Wstawiamy do lodówki by się przegryzło.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

Ostra Na Słodko | | kulinarne przepisy []