Ogórki małosolne - składniki:

Ogórki (najlepiej przybliżonej wielkości)
Korzeń chrzanu
Ząbki czosnku
Koper (baldachy i łodygi)

Zalewa:
Na 1 litr wody
1 łyżka soli kamiennej (lub zwykłej)

Ogórki małosolne - sposób wykonania:

Sezon na ogórki małosolne w pełni, dzielę się z Wami moim sprawdzonym przepisem. Ogórki dokładnie myjemy, układamy dosyć ciasno w słoju, dodajemy obrane ząbki czosnku i chrzan. Na wierzch układamy koper. Zagotowujemy wodę z solą. Lekko studzimy i zalewamy ogórki ciepłą zalewą (dzięki temu szybciej się ukiszą). Przechowujemy w temperaturze pokojowej. Ogórki są gotowe do spożycia ok. 3-4 dni po przygotowaniu.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu