Ogórki z chili na zimę - składniki:

- 3 kg ogórków gruntowych
- 3 łyżeczki chili w proszku
- 1 szklanka octu
- 0,5 kg cukru
- 3 łyżki soli
- 6 ząbków czosnku
- 6 łyżek oleju

Ogórki z chili na zimę - sposób wykonania:

Ogórki z chili do słoików są u mnie prawdziwym hitem. Śmiało można je określić kulinarnym przebojem roku. Idealnie nadają się do obiadu oraz spotkań towarzyskich. Umyte ogórki kroimy w plastry. Kroimy w kostkę ząbki czosnku i wsypujemy wraz z przyprawami. Wlewamy olej oraz ocet i całość dokładnie ze sobą mieszamy. Odstawiamy na 4 godziny by smaki się przegryzły.
Następnie pokrojone ogórki przekładamy do słoików i zalewamy sokiem.
Pasteryzujemy około 5-10 minut w zależności od wielkości użytych słoików.
Miłośnikom ostrych smaków polecam do części słoików dodać większej ilości papryki chili u?miech
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu