Strona główna | Nowy przepis | Logowanie | Polityka prywatności | Kontakt Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności












Poradnik Kulinarny
Polecam 362 pysznych przepisów.

Komentarze

mnaim
bardzo lubie sałatkę z tuńczka a ta z cebula jest pyszna:)







...
| 2015-01-23 9:15 |

rosół
o gustach się nie dyskutuje ale co to za rosół bez cudownego zapachu ziela angielskiegi i liścia??
a jeśli chodzi...
| 2015-01-22 14:33 |

To nie rosół.
po pierwsze jesli mówimy o prawdziwym rosole to napewno nie wrzucamy żadnych liści laurowych czy ziela angielskie..to pr...
| 2015-01-20 15:21 |

Tytul
Robiłam już 2 razy raz na Boże Narodzenie i raz na 5 urodziny syna i za każdym razem wyszedł wyśmienicie :) pyszny:))))...
| 2015-01-16 18:25 |

Tytul
wlasnie zrobilam ciasto na pizze,powiem jeszcze ze roslo przez godzine poniewaz musialam wyjsc z domu ,jestem w szoku SU...
| 2015-01-14 13:49 |


Kurcze-sPieczone
Blog MysiaKuchnia
życie jest snem...sen jest życiem


blog
Dorodne Pomidory
rondel



Strona główna >> Desery >> Pączki
 
Czas Wykonanie 65 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Oponki serowe - składniki:

pół kg białego sera /twarogu/
pół kg mąki
szklanka kwaśnej śmietany 18%
pół szklanki cukru
łyżeczka sody
4 żółtka
kieliszek spirytusu
łyżka cukru waniliowego

cukier puder do posypania
olej do głębokiego smażenia

Oponki serowe - sposób wykonania:

Mąkę łączymy z sodą i przesiewamy ją do miski, dodajemy twaróg przepuszczony przez praskę oraz żółtka, śmietanę, cukier, spirytus i cukier waniliowy, z tych składników wyrabiamy gładkie ciasto.
Na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość około 1 cm. Z ciasta wycinamy za pomocą szklanki duże kółka a w ich środku za pomocą kieliszka małe kółka. Gotowe kółka układamy na podsypanej mąką stolnicy, w między czasie rozgrzewamy olej. Oponki smażymy na gorącym oleju, z obu stron aż będą rumiane.
Po wyjęciu osączamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

Ewa | | kulinarne przepisy []