Oponki serowe - składniki:

pół kg białego sera /twarogu/
pół kg m±ki
szklanka kwa¶nej ¶mietany 18%
pół szklanki cukru
łyżeczka sody
4 żółtka
kieliszek spirytusu
łyżka cukru waniliowego

cukier puder do posypania
olej do głębokiego smażenia

Oponki serowe - sposób wykonania:

M±kę ł±czymy z sod± i przesiewamy j± do miski, dodajemy twaróg przepuszczony przez praskę oraz żółtka, ¶mietanę, cukier, spirytus i cukier waniliowy, z tych składników wyrabiamy gładkie ciasto.
Na podsypanej m±k± stolnicy wałkujemy ciasto na grubo¶ć około 1 cm. Z ciasta wycinamy za pomoc± szklanki duże kółka a w ich ¶rodku za pomoc± kieliszka małe kółka. Gotowe kółka układamy na podsypanej m±k± stolnicy, w między czasie rozgrzewamy olej. Oponki smażymy na gor±cym oleju, z obu stron aż będ± rumiane.
Po wyjęciu os±czamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu