Strona główna | Nowy przepis | Logowanie | Polityka prywatno¶ci | Kontakt Strona wykorzystuje pliki cookies, które s± zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatno¶ci













Poradnik Kulinarny : Jak przygotować szparagi
Polecam 357 pysznych przepisów.

Komentarze

andżella
uwielbiam te pierogi dlatego że s± takie miękkie w smaku po prostu niebo w gębie...
| 2014-11-15 11:43 |

KTO¦
FAJNY PRZEPIS POLECAM JEST IDEALNY A SMAK WY¦MIENITY 1 KLASA!!!....
| 2014-11-06 12:27 |

Tytul
Ciekawy przepis. Muszę wypróbować ten sposób na rosół.
Pozdrawiam,
M...
| 2014-10-31 9:58 |

Rewelacyjny zakwas na chle
Już nigdy nie upiekę chleba z wykorzystaniem drożdży. Chleb na tym zakwasie jest rewelacyjny. Wygl±da jak najlepszy chle...
| 2014-10-29 11:09 |

Tytul
Pani Ewo uwielbiam Pani kuchnię jest znAkomita i smaczna Pozdrawiam
...
| 2014-10-23 21:02 |


Kurcze-sPieczone
Blog MysiaKuchnia
życie jest snem...sen jest życiem
przepisy Emigrantek

blog
Dorodne Pomidory
rondel



Strona główna >> Desery >> P±czki
Czas Wykonanie 55 minut Porcji 25 Trudno¶ć łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

P±czki domowe - składniki:

3 pełne szklanki m±ki tortowej
5 żółtek
3 łyżki cukru pudru
4 dag drożdży
szklanka mleka
1/4 kostki masła
szczypta soli
1 kg smalcu
konfitury

P±czki domowe - sposób wykonania:

Drożdże wkruszamy do miski, dodajemy łyżeczkę cukru oraz lekko ciepłe mleko, mieszamy i dodajemy łyżeczkę m±ki, odstawiamy w ciepłe miejsce.
Do sporej miski wsypujemy m±kę, dodajemy żółtka, resztę cukru, szczyptę soli, wlewamy zaczyn który ruszył (na wierzchu pojawił się kożuch). Następnie wlewamy roztopione masło (lecz nie gor±ce) i mieszamy aż wyrobimy jednolite ciasto.
Po wyrobieniu ciasto odstawiamy aż wyro¶nie - podwoi objęto¶ć.
Ciasto przenosimy na stolnicę, robimy z niego wałek i dzielimy na równe czę¶ci (wyjdzie nam ich około 25). Każd± czę¶ć formujemy w placek, na ¶rodek nakładamy konfiturę, zlepiamy formuj±c p±czka. Każd± sztukę układamy na lekko (ni za dużo m±ki gdyż będzie spadała z p±czków i paliła się na tłuszczu) podsypanej m±k± stolnicy aż wyrosn±. W tym czasie nagrzewamy tłuszcz, paczki zdejmujemy ze stolnicy (za pomoc± noża) smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Wyjmujemy na papierowy ręcznik, posypujemy cukrem pudrem.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

Ewa | | kulinarne przepisy []