Pączki domowe - składniki:

3 pełne szklanki mąki tortowej
5 żółtek
3 łyżki cukru pudru
4 dag drożdży
szklanka mleka
1/4 kostki masła
szczypta soli
1 kg smalcu
konfitury

Pączki domowe - sposób wykonania:

Drożdże wkruszamy do miski, dodajemy łyżeczkę cukru oraz lekko ciepłe mleko, mieszamy i dodajemy łyżeczkę mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce.
Do sporej miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, resztę cukru, szczyptę soli, wlewamy zaczyn który ruszył (na wierzchu pojawił się kożuch). Następnie wlewamy roztopione masło (lecz nie gorące) i mieszamy aż wyrobimy jednolite ciasto.
Po wyrobieniu ciasto odstawiamy aż wyrośnie - podwoi objętość.
Ciasto przenosimy na stolnicę, robimy z niego wałek i dzielimy na równe części (wyjdzie nam ich około 25). Każdą część formujemy w placek, na środek nakładamy konfiturę, zlepiamy formując pączka. Każdą sztukę układamy na lekko (ni za dużo mąki gdyż będzie spadała z pączków i paliła się na tłuszczu) podsypanej mąką stolnicy aż wyrosną. W tym czasie nagrzewamy tłuszcz, paczki zdejmujemy ze stolnicy (za pomocą noża) smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Wyjmujemy na papierowy ręcznik, posypujemy cukrem pudrem.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu