Strona główna | Nowy przepis | Logowanie | Polityka prywatno¶ci | Kontakt Strona wykorzystuje pliki cookies, które s± zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatno¶ci








potrawy wigilijne przepisy





Poradnik Kulinarny : 12 potraw wigilijnych
Polecam 360 pysznych przepisów.

Komentarze

Tytul
Jak nie masz termoobiegu to w temperturze o 10 stopni wyższej....
| 2014-12-15 8:45 |

Tytul
A jak ja nie mam w kuchence termoobiego, to w jakiej temperaturze mam piec ?

Kama...
| 2014-12-14 22:47 |

byki i serniki
Kto twierdzi że zły przepis nigdy nie jadł DOBREGO, PRAWDZIWEGO jedzenia w tym prawdziwych wypieków. Przepis taki sam, j...
| 2014-12-09 14:34 |

Tytul
Kotlety jajeczne to przede wszystkim smaczny tani i szybki obiad :)...
| 2014-12-04 14:59 |

bar mleczny
Dzisiaj wrocilem wczesniej do domu i postanowilem zrobic na obiad cos co kojarzy mi sie z Polska(mieszkam w Niemczech), ...
| 2014-12-04 14:39 |


Kurcze-sPieczone
Blog MysiaKuchnia
życie jest snem...sen jest życiem


blog
Dorodne Pomidory
rondel



Strona główna >> Desery >> P±czki
Czas Wykonanie 55 minut Porcji 25 Trudno¶ć łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

P±czki domowe - składniki:

3 pełne szklanki m±ki tortowej
5 żółtek
3 łyżki cukru pudru
4 dag drożdży
szklanka mleka
1/4 kostki masła
szczypta soli
1 kg smalcu
konfitury

P±czki domowe - sposób wykonania:

Drożdże wkruszamy do miski, dodajemy łyżeczkę cukru oraz lekko ciepłe mleko, mieszamy i dodajemy łyżeczkę m±ki, odstawiamy w ciepłe miejsce.
Do sporej miski wsypujemy m±kę, dodajemy żółtka, resztę cukru, szczyptę soli, wlewamy zaczyn który ruszył (na wierzchu pojawił się kożuch). Następnie wlewamy roztopione masło (lecz nie gor±ce) i mieszamy aż wyrobimy jednolite ciasto.
Po wyrobieniu ciasto odstawiamy aż wyro¶nie - podwoi objęto¶ć.
Ciasto przenosimy na stolnicę, robimy z niego wałek i dzielimy na równe czę¶ci (wyjdzie nam ich około 25). Każd± czę¶ć formujemy w placek, na ¶rodek nakładamy konfiturę, zlepiamy formuj±c p±czka. Każd± sztukę układamy na lekko (ni za dużo m±ki gdyż będzie spadała z p±czków i paliła się na tłuszczu) podsypanej m±k± stolnicy aż wyrosn±. W tym czasie nagrzewamy tłuszcz, paczki zdejmujemy ze stolnicy (za pomoc± noża) smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Wyjmujemy na papierowy ręcznik, posypujemy cukrem pudrem.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

Ewa | | kulinarne przepisy []