Strona główna | Nowy przepis | Logowanie | Polityka prywatno¶ci | Kontakt Strona wykorzystuje pliki cookies, które s± zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatno¶ci













Poradnik Kulinarny : Jak przygotować szparagi
Polecam 356 pysznych przepisów.

Komentarze

Tytul
Ja również robię tak± sałatkę ¶ledziow± tylko ja na warstwę startych ziemniaków dodaję start± gotowan± marchewkę, warstw...
| 2014-10-18 12:07 |

przepiekne pierogi!
pieknie wygladaj± te pierożki, mniam :)
mysle juz nad daniami wigilijnymi i zbieram pomysły, w zeszłym roku robił...
| 2014-10-14 17:16 |

przepis na 5!
YUMMI! kurczak z ananasem, genialne zestawienie :) polecam do {wymoderowano spam}...
| 2014-10-03 9:57 |

kulinarnymen
Ciasto smaczne, ale ja niestety miałem tylko 5 szt. jabłek - to stanowczo za mało, bo mój wypiek był za słuchy. ...
| 2014-09-18 10:51 |

Tytul
sernik lodzi jest super próbowałam zrobić wszystkim bardzo smakowało pozdrawiam
...
| 2014-09-15 17:45 |


Kurcze-sPieczone
Blog MysiaKuchnia
życie jest snem...sen jest życiem
przepisy Emigrantek

blog
Dorodne Pomidory
rondel



Strona główna >> Desery >> P±czki
Czas Wykonanie 55 minut Porcji 25 Trudno¶ć łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

P±czki domowe - składniki:

3 pełne szklanki m±ki tortowej
5 żółtek
3 łyżki cukru pudru
4 dag drożdży
szklanka mleka
1/4 kostki masła
szczypta soli
1 kg smalcu
konfitury

P±czki domowe - sposób wykonania:

Drożdże wkruszamy do miski, dodajemy łyżeczkę cukru oraz lekko ciepłe mleko, mieszamy i dodajemy łyżeczkę m±ki, odstawiamy w ciepłe miejsce.
Do sporej miski wsypujemy m±kę, dodajemy żółtka, resztę cukru, szczyptę soli, wlewamy zaczyn który ruszył (na wierzchu pojawił się kożuch). Następnie wlewamy roztopione masło (lecz nie gor±ce) i mieszamy aż wyrobimy jednolite ciasto.
Po wyrobieniu ciasto odstawiamy aż wyro¶nie - podwoi objęto¶ć.
Ciasto przenosimy na stolnicę, robimy z niego wałek i dzielimy na równe czę¶ci (wyjdzie nam ich około 25). Każd± czę¶ć formujemy w placek, na ¶rodek nakładamy konfiturę, zlepiamy formuj±c p±czka. Każd± sztukę układamy na lekko (ni za dużo m±ki gdyż będzie spadała z p±czków i paliła się na tłuszczu) podsypanej m±k± stolnicy aż wyrosn±. W tym czasie nagrzewamy tłuszcz, paczki zdejmujemy ze stolnicy (za pomoc± noża) smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Wyjmujemy na papierowy ręcznik, posypujemy cukrem pudrem.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

Ewa | | kulinarne przepisy []