Pączki na parze - składniki:

- 600 gram mąki pszennej
- szklanka letniego mleka
- jajko
- 3 dag drożdży
- 2 łyżki cukru /24 gramy/
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli

Pączki na parze - sposób wykonania:

Pyszne pączki na parze znane także z nazwami parowańce, pampuchy, kluchy na łachu, buchty na parze u?miech. Jak zwał tak zwał, ważne że są mięciutkie, pachnące i smaczne - smak z dzieciństwa. Najlepiej smakują na ciepło moczone w jogurcie.
Z mleka, drożdży i cukru przyrządzamy rozczyn. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy całe jajko, dodajemy olej, szczyptę soli i powstały rozczyn. Z tak powstałej masy wyrabiamy ciasto do czasu aż będzie bezproblemowo odchodziło od rąk. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta formujemy kuleczki i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 5 minut.

W garnku zagotowujemy wodę. Na garnku zawieszamy /zawiązując na uszach garnka/ gazę lub pieluszkę tetrową nad gotującą się wodą. Nasze pączki układamy obok siebie i przykrywamy przykrywkę. Po około 8 minutach parowania wyciągamy gotowe pączki. Smacznego u?miech
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu