Pączki serowe z kresów wschodnich - składniki:

- kostka półtłustego twarogu sypkiego /250 gram/
- łyżka cukru
- 3 jajka
- szklanka pszennej mąki
- szczypta soli
- masło klarowane do smażenia lub olej
- cukier puder do posypania

Pączki serowe z kresów wschodnich - sposób wykonania:

Ciekawy i pyszny przepis na pączki serowe z kresów wschodnich z programu "Pytanie na śniadanie". Przepis tak mi się spodobał, że postanowiłam je wykonać. W oryginalnym przepisie zalecane jest smażenie na maśle klarowanym, ja zastąpiłam go olejem do smażenia.
Twaróg rozkruszamy, wbijamy jajka, wsypujemy mąkę, cukier i szczyptę soli. Wszystko mieszamy na jednolitą masę. W głębokim garnku rozgrzewamy masło klarowane lub olej.
Z tak powstałego ciasta formujemy w zwilżonych wodą dłońmi małe kulki o średnicy około 3 cm. Jeśli nie zależy nam na kulistym kształcie pączków, możemy masę wylewać łyżką na rozgrzany tłuszcz.
Pączki kresowe smażymy na złoty kolor z obu stron około 2 minut - czyli po minusie na każdą stronę.

Usmażone pączki odsączamy je z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Gotowe pączki podajemy oprószone cukrem pudrem lub z domową konfiturą.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu