Paprykarz szczeciński

Czas 20 minut Porcji 12 kcal : 165 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Każdy z nas pamięta z dzieciństwa smak paprykarzu szczecińskiego. Dzisiejszy paprykarz ze sklepu niczym nie przypomina tego sprzed lat. Przetestowałam kilka domowych wersji paprykarzu i tan najbardziej mi odpowiada

Paprykarz szczeciński – składniki:

wędzona makrela
woreczek ugotowanego ryżu długoziarnistego
puszka pomidorów bez skórki
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 średnie cebule
1 ząbek czosnku
średnia marchewka
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka ostrej papryki
3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
5 łyżek oliwy do smażenia
do smaku sól, pieprz i cukier
odrobina wody do podlania duszonych warzyw

Paprykarz szczeciński – sposób wykonania:

Każdy z nas pamięta z dzieciństwa smak paprykarzu szczecińskiego. Dzisiejszy paprykarz ze sklepu niczym nie przypomina tego sprzed lat. Przetestowałam kilka domowych wersji paprykarzu i tan najbardziej mi odpowiada. Prosty i szybki sposób na zdrowy, domowy paprykarz szczeciński.

Gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozgrzewamy na patelni oliwę i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Przez chwilę podsmażamy, posypujemy paprykę słodką i ostrą, wrzucamy ziarna ziela angielskiego i liście laurowe.

Obraną marchewkę trzemy na grubych oczkach i wrzucamy do podsmażanej cebulki. Całość mieszamy. Dorzucamy odcedzone pomidory z puszki oraz 4 łyżki koncentratu. Doprawiamy szczyptą cukru, sola i pieprzem. Mieszamy i dusimy przez 15 minut.

W czasie gdy się nam warzywa duszą, obieramy wędzoną makrelę ze skórki i wybieramy ości. Do duszących się warzyw po kwadransie wrzucamy obraną makrelą oraz ugotowany ryż. Wszystko mieszamy ze sobą i przez kilka minut dusimy.

Wyrzucamy ziele angielskie i liście laurowe i ostatecznie doprawiamy do smaku.
Po ostygnięciu, paprykarz pakujemy do słoika i przechowujemy w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *