Piankowe kostki z winogronem - składniki:

- 2 czerwone galaretki
- 2 zielone galaretki
- 200 gram jasnych winogron
- 380 gram czekoladowych ciastek
- 200 gram masła
- 400 gram śmietany kremówki
- 400 gram naturalnego jogurtu
- 400 gram śmietany 30%
- cukier do smaku

Piankowe kostki z winogronem - sposób wykonania:

Ciastka umieszczamy w woreczku foliowym i kruszymy za pomocą wałka na drobny pył. W między czasie masło roztapiamy na wolnym ogniu. Dodajemy do roztopionego pokruszone ciastka i mieszamy. Powstałą w ten sposób masą wylepiamy dno foremki (użyłam foremki o wymiarach 23,5x28)i wstawiamy do lodówki an 30 minut.Zielone galaretki rozpuszczamy w pół litra wody. 200g kremówki ubijamy na sztywną pianę po czym dodajemy jogurt i lekko tężejącą, przestudzoną galaretkę. Powstałą masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Wstawiamy do lodówki aż stężeje. Identycznie postępujemy z czerwoną warstwą.
Śmietanę 30% ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier puder i chwilkę miksujemy z dodatkiem cukru pudru, masę przekładamy do szprycy. Ciasto po stężeniu kroimy w kostkę i ozdabiamy masą ze szprycy i winogronami. Smacznego u?miech
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu