Pieczona gęś na Świętego Marcina - składniki:

1 gęś około 4 kg
1 kg kwaśnych jabłek /Antonówka lub Renata/
3 ząbki czosnku
2 łyżki suszonego majeranku
2 łyżki suszonego tymianku
1 łyżeczka szałwii
1 kieliszek mocnego alkoholu
sok z 1 cytryny
sól i pieprz do smaku

Pieczona gęś na Świętego Marcina - sposób wykonania:

Pyszna gęsina na Świętego Marcina oraz każdy rodzinny obiad. Efektownie wygląda, świetnie pachnie i smakuje. Najsmaczniejsze są młode 12 tygodniowe gęsi o wadze około 4 kg. 1 porcja pieczonej gęsiny to około 600 kalorii.

Gęś nacieramy na zewnątrz i wewnątrz sokiem z cytryny, oprószamy solą, pieprzem, ziołami i drobno posiekanym czosnkiem. Przyprawioną gęś odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce np do lodówki.
Umyte jabłka przekrajamy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i wkładamy do środka gęsi. Potrawę wkładamy do brytfanny najlepiej gęsiarki, tak aby grzbiet był na wierzchu, a pierś gęsi leżały na dnie. Dobrze położyć gęś na ruszcie, dzięki czemu mięso nie będzie przylegało bezpośrednio do brytfanki i nie będzie się przypalało. Polewamy na wierzch kieliszek alkoholu.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 st. C, wkładamy brytfannę z gęsią i zmniejszamy temperaturę do 180 st. C. Pieczemy 2 - 2,5 godziny, aż gęś się zarumieni.
Po upieczeniu uzyskamy około 1-1,5 L pysznego i zdrowego tłuszczu, którego możemy używać do smażenia.
Pieczona gęś, jak widać na załączonym zdjęciu efektownie wygląda i tak samo smakuje.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu