Pierniczki świąteczne - składniki:

pół kg mąki pszennej
1,5 szklanki miodu
150 g masła
szklanka cukru pudru
opakowanie przyprawy do piernika
jajko
łyżeczka sody
szczypta soli

Pierniczki świąteczne - sposób wykonania:

Jest to uniwersalny przepis na pyszne pierniczki świąteczne.
Do rondelka wkładamy miód i masło, dodajemy cukier oraz przyprawę do piernika i gotujemy na bardzo wolnym ogniu, tak by składniki rozpuściły się i połączyły ze sobą ale nie zagotowały. Gdy masa stanie się płynna studzimy ją.
Tymczasem na stolnicę przesiewamy mąkę wraz z solą i sodą, do mąki dodajemy wcześniej rozpuszczoną masę z miodem i masłem, wbijamy jajko i zagniatamy gładkie ciasto.
Ciasto wałkujemy na podsypanej mąkę stolnicy na grubość około pół centymetra. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy za pomocą foremki lub szablonu, dowolne kształty pierniczków. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15 minut.
Po wystudzeniu dekorujemy dowolnie, za pomocą rozpuszczonej czekolady lub lukru.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu