Strona główna | Nowy przepis | Logowanie | Polityka prywatności | Kontakt Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności








potrawy wigilijne przepisy





Poradnik Kulinarny : 12 potraw wigilijnych
Polecam 357 pysznych przepisów.

Komentarze

Tytul
Jak nie masz termoobiegu to w temperturze o 10 stopni wyższej....
| 2014-12-15 8:45 |

Tytul
A jak ja nie mam w kuchence termoobiego, to w jakiej temperaturze mam piec ?

Kama...
| 2014-12-14 22:47 |

byki i serniki
Kto twierdzi że zły przepis nigdy nie jadł DOBREGO, PRAWDZIWEGO jedzenia w tym prawdziwych wypieków. Przepis taki sam, j...
| 2014-12-09 14:34 |

Tytul
Kotlety jajeczne to przede wszystkim smaczny tani i szybki obiad :)...
| 2014-12-04 14:59 |

bar mleczny
Dzisiaj wrocilem wczesniej do domu i postanowilem zrobic na obiad cos co kojarzy mi sie z Polska(mieszkam w Niemczech), ...
| 2014-12-04 14:39 |


Kurcze-sPieczone
Blog MysiaKuchnia
życie jest snem...sen jest życiem


blog
Dorodne Pomidory
rondel



Strona główna >> Pozostałe >> Potrawy wigilijne
Czas Wykonanie 55 minut Porcji 15 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Pierniczki świąteczne - składniki:

pół kg mąki pszennej
1,5 szklanki miodu
150 g masła
szklanka cukru pudru
opakowanie przyprawy do piernika
jajko
łyżeczka sody
szczypta soli

Pierniczki świąteczne - sposób wykonania:

Jest to uniwersalny przepis na pyszne pierniczki świąteczne.
Do rondelka wkładamy miód i masło, dodajemy cukier oraz przyprawę do piernika i gotujemy na bardzo wolnym ogniu, tak by składniki rozpuściły się i połączyły ze sobą ale nie zagotowały. Gdy masa stanie się płynna studzimy ją.
Tymczasem na stolnicę przesiewamy mąkę wraz z solą i sodą, do mąki dodajemy wcześniej rozpuszczoną masę z miodem i masłem, wbijamy jajko i zagniatamy gładkie ciasto.
Ciasto wałkujemy na podsypanej mąkę stolnicy na grubość około pół centymetra. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy za pomocą foremki lub szablonu, dowolne kształty pierniczków. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15 minut.
Po wystudzeniu dekorujemy dowolnie, za pomocą rozpuszczonej czekolady lub lukru.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

Ewa | | kulinarne przepisy []