Strona główna | Nowy przepis | Logowanie | Polityka prywatności | Kontakt Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności













Poradnik Kulinarny : Jak przygotować szparagi
Polecam 353 pysznych przepisów.

Komentarze

Tytul
Pyszne! Za pierwszym razem wyszedł i tak wszystkim smakował, że tego samego dnia musiałam zrobić jeszcze więcej deserów....
| 2014-07-28 11:24 |

Tytul
robiłam jadłam super ,dzięki za takie przepisy dla pani Ewy....
| 2014-06-22 13:40 |

pycha
pyyyszne, dodjae jeszce pasztetowej do farszu, moze byc kania,pychotka:) lubie bardzo pierogi i moglabym je jadac codzie...
| 2014-06-17 19:55 |

Tytul
Witam! Pieklam pierwszy raz,wyszedl rewelacyjny.Trzeba stosowac sie do przepisu podanego.Napewno polece ten przepis znaj...
| 2014-05-17 23:25 |

Tytul
bardzo ciekawie napisany proces wędzenia;
wędzenie na zimno, na ciepło, na gorąco....
| 2014-05-15 13:36 |


Kurcze-sPieczone
Blog MysiaKuchnia
życie jest snem...sen jest życiem
Anika gotuje
przepisy Emigrantek
przepisy Agiatis


blog
Dorodne Pomidory


DMCA.com


Strona główna >> Pozostałe >> Potrawy wigilijne
Czas Wykonanie 55 minut Porcji 15 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Pierniczki świąteczne - składniki:

pół kg mąki pszennej
1,5 szklanki miodu
150 g masła
szklanka cukru pudru
opakowanie przyprawy do piernika
jajko
łyżeczka sody
szczypta soli

Pierniczki świąteczne - sposób wykonania:

Jest to uniwersalny przepis na pyszne pierniczki świąteczne.
Do rondelka wkładamy miód i masło, dodajemy cukier oraz przyprawę do piernika i gotujemy na bardzo wolnym ogniu, tak by składniki rozpuściły się i połączyły ze sobą ale nie zagotowały. Gdy masa stanie się płynna studzimy ją.
Tymczasem na stolnicę przesiewamy mąkę wraz z solą i sodą, do mąki dodajemy wcześniej rozpuszczoną masę z miodem i masłem, wbijamy jajko i zagniatamy gładkie ciasto.
Ciasto wałkujemy na podsypanej mąkę stolnicy na grubość około pół centymetra. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy za pomocą foremki lub szablonu, dowolne kształty pierniczków. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15 minut.
Po wystudzeniu dekorujemy dowolnie, za pomocą rozpuszczonej czekolady lub lukru.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

Ewa | | kulinarne przepisy []