Pierogi leniwe - składniki:

pół kg sera białego (twarogu)
2 jajka
szklanka maki pszennej
2 łyżki śmietany
szczypta soli

do polania masło
cukier

Pierogi leniwe - sposób wykonania:

Ser rozgniatamy widelcem i ucieramy z żółtkami, szczyptą soli, dodajemy mąkę i pianę ubitą z białek, zagniatamy gładkie ciasto.
Ciasto przenosimy na stolnicę, dzielimy na części i z każdej formujemy wałki o śr. około 1,5 cm. Wałki dzielimy ukośnie na równe części.
W garnku nastawiamy wodę, solimy ją gdy zawrze wrzucamy pierogi leniwe i gotujemy 2 minuty od wypłynięcia. Wyjmujemy łyżka cedzakową, podajemy polane roztopionym masłem i posypane cukrem.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu