Strona główna | Nowy przepis | Logowanie | Polityka prywatności | Kontakt Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności












Poradnik Kulinarny
Polecam 362 pysznych przepisów.

Komentarze

mnaim
bardzo lubie sałatkę z tuńczka a ta z cebula jest pyszna:)







...
| 2015-01-23 9:15 |

rosół
o gustach się nie dyskutuje ale co to za rosół bez cudownego zapachu ziela angielskiegi i liścia??
a jeśli chodzi...
| 2015-01-22 14:33 |

To nie rosół.
po pierwsze jesli mówimy o prawdziwym rosole to napewno nie wrzucamy żadnych liści laurowych czy ziela angielskie..to pr...
| 2015-01-20 15:21 |

Tytul
Robiłam już 2 razy raz na Boże Narodzenie i raz na 5 urodziny syna i za każdym razem wyszedł wyśmienicie :) pyszny:))))...
| 2015-01-16 18:25 |

Tytul
wlasnie zrobilam ciasto na pizze,powiem jeszcze ze roslo przez godzine poniewaz musialam wyjsc z domu ,jestem w szoku SU...
| 2015-01-14 13:49 |


Kurcze-sPieczone
Blog MysiaKuchnia
życie jest snem...sen jest życiem


blog
Dorodne Pomidory
rondel



Strona główna >> Przepisy na obiady >> Pierogi
 
Czas Wykonanie 55 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Pierogi ruskie - składniki:

ciasto:
2 szklanki mąki
1 żółtko
pół szklanki mleka
1/4 szklanki ciepłej wody
szczypta soli

farsz:
pół kg ziemniaków (5 średnich)
1 średnia cebula
20 dag twarogu
sól, pieprz
odrobina oleju do zeszklenia cebuli

Pierogi ruskie - sposób wykonania:

To jedne z najbardziej znanych rodzajów pierogów jakie goszczą na naszym stole.

Pierogi wymagają pewnej wprawy, zwłaszcza jeśli chodzi o ich lepienie ale wiadomo, że trening czyni mistrza!
Całą operację zaczynamy od przygotowania farszu. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, w tym czasie siekamy cebulkę i smażymy ja na oleju aż się zeszkli. Gdy ziemniaki się ugotują odcedzamy je i odparowujemy po czym od razu gnieciemy (zimne trzeba mielić w maszynce), gdy troszkę przestygną dodajemy je do twarogu, dodajemy też cebulkę, solimy i pieprzymy, farsz mieszamy.

Mąkę wsypujemy do miski, wlewamy mleko, ciepłą wodę, oliwę, dodajemy sól i żółtko, wyrabiamy gładkie ciasto.
Ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość kilka minimetrów. Z ciasta wycinamy za pomocą szklanki kółka, na środek każdego nakładamy łyżeczkę farszu, zlepiamy brzegi.

W dużym garnku gotujemy wodę, po zagotowaniu solimy ją dodajemy łyżkę oleju, wrzucamy pierogi. Gdy wypłyną gotujemy około 4 minut, wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej.

Pierogi podajemy polane zeszkloną cebulką, pasuje też do nich ulubiona cebulka.

* surowe pierogi jeśli nam przykładowo tak owe zostały z obiadu, możemy również mrozić. Aby się nie zlepiły, układamy je na tacce lub talerzu, wkładamy do zamrażarki, po kilku godzinach wyjmujemy, przekładamy do woreczka i ponownie wkładamy do zamrażarki. Przed gotowaniem pierogów nie rozmrażamy, wrzucamy na wrzątek zamrożone. Gotujemy podobnie jednak czas jest dłuży 2x i wynosi 8 minut.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

Ewa | | kulinarne przepisy []




Polecamy pozostałe przepisy
Komentarze użytkowników


Przepisów
Od
Dodano 2014-11-29 21:14 pierogi
Cisto na pierogi wałkować na grubość 0,5 cm. Przecież to będą placki. TAiej grubości to jest ciasto na kluchy. Najwyżej wałkujemy do grubości 2 mm ciasto na pierogi. widac to nawet na zdięciach.

Ewa - moderator
Ewa
Przepisów 43
Od 2012-02-04 16:41
Dodano 2014-11-30 8:24 Tytul
Poprawiłam niescisłość na "kilka minimetrów". Z grubszego ciasta po wycięciu np szklanką okręgu uzyskamy wieksze pierogi, ciasto podczas dodawania farszu i formuowaniu pieroga rozciąga się. Pierogi wyjdą większe przy grubszym cieście. Nie każdemu się podobają na talerzu, ale dla osoby przygotowjącej to duże ułatwienie. Szybciej zrobić 30 dużych pierogów niż 100 małych pierożków.


kulinarne przepisy Dodaj komentarz