Strona główna | Nowy przepis | Logowanie | Polityka prywatności | Kontakt Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności













Poradnik Kulinarny : Jak przygotować szparagi
Polecam 356 pysznych przepisów.

Komentarze

Tytul
Pani Ewo uwielbiam Pani kuchnię jest znAkomita i smaczna Pozdrawiam
...
| 2014-10-23 21:02 |

Tytul
Ja również robię taką sałatkę śledziową tylko ja na warstwę startych ziemniaków dodaję startą gotowaną marchewkę, warstw...
| 2014-10-18 12:07 |

przepiekne pierogi!
pieknie wygladają te pierożki, mniam :)
mysle juz nad daniami wigilijnymi i zbieram pomysły, w zeszłym roku robił...
| 2014-10-14 17:16 |

przepis na 5!
YUMMI! kurczak z ananasem, genialne zestawienie :) polecam do {wymoderowano spam}...
| 2014-10-03 9:57 |

kulinarnymen
Ciasto smaczne, ale ja niestety miałem tylko 5 szt. jabłek - to stanowczo za mało, bo mój wypiek był za słuchy. ...
| 2014-09-18 10:51 |


Kurcze-sPieczone
Blog MysiaKuchnia
życie jest snem...sen jest życiem
przepisy Emigrantek

blog
Dorodne Pomidory
rondel



Strona główna >> Przepisy na obiady >> Pierogi
Czas Wykonanie 55 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Pierogi ruskie - składniki:

ciasto:
2 szklanki mąki
1 żółtko
pół szklanki mleka
1/4 szklanki ciepłej wody
szczypta soli

farsz:
pół kg ziemniaków (5 średnich)
1 średnia cebula
20 dag twarogu
sól, pieprz
odrobina oleju do zeszklenia cebuli

Pierogi ruskie - sposób wykonania:

To jedne z najbardziej znanych rodzajów pierogów jakie goszczą na naszym stole.

Pierogi wymagają pewnej wprawy, zwłaszcza jeśli chodzi o ich lepienie ale wiadomo, że trening czyni mistrza!
Całą operację zaczynamy od przygotowania farszu. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, w tym czasie siekamy cebulkę i smażymy ja na oleju aż się zeszkli. Gdy ziemniaki się ugotują odcedzamy je i odparowujemy po czym od razu gnieciemy (zimne trzeba mielić w maszynce), gdy troszkę przestygną dodajemy je do twarogu, dodajemy też cebulkę, solimy i pieprzymy, farsz mieszamy.

Mąkę wsypujemy do miski, wlewamy mleko, ciepłą wodę, oliwę, dodajemy sól i żółtko, wyrabiamy gładkie ciasto.
Ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 0,5 cm. Z ciasta wycinamy za pomocą szklanki kółka, na środek każdego nakładamy łyżeczkę farszu, zlepiamy brzegi.

W dużym garnku gotujemy wodę, po zagotowaniu solimy ją dodajemy łyżkę oleju, wrzucamy pierogi. Gdy wypłyną gotujemy około 4 minut, wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej.

Pierogi podajemy polane zeszkloną cebulką, pasuje też do nich ulubiona cebulka.

* surowe pierogi jeśli nam przykładowo tak owe zostały z obiadu, możemy również mrozić. Aby się nie zlepiły, układamy je na tacce lub talerzu, wkładamy do zamrażarki, po kilku godzinach wyjmujemy, przekładamy do woreczka i ponownie wkładamy do zamrażarki. Przed gotowaniem pierogów nie rozmrażamy, wrzucamy na wrzątek zamrożone. Gotujemy podobnie jednak czas jest dłuży 2x i wynosi 8 minut.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

Ewa | | kulinarne przepisy []