Pierogi z kapustą i grzybami - składniki:

ciasto:
35 dag mąki
jajko
3/4 szklanki ciepłej wody (około 200 ml)
szczypta soli

farsz:
80 dag kapusty kiszonej
cebula
10 g suszonych grzybów
sól, pieprz

Pierogi z kapustą i grzybami - sposób wykonania:

Mój sprawdzony przepis na pierogi z kapustą i grzybami, który co roku wykorzystuję na Wigilię. Kapustę gotujemy aż będzie miękka. Grzyby namaczamy na noc, gotujemy do miękkości. Kapustę mielimy w maszynce, grzyby drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Kapustę, grzyby i cebulę łączymy ze sobą doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Do mąki wlewamy ciepłą wodę, mieszamy, wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli, wyrabiamy ciasto.
Ciasto wałkujemy na stolnicy, wycinamy kółka, na każde kółko nakładamy farsz i zlepiamy. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku około 3 minuty od momentu wypłynięcia.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu