Czas 55 minut Porcji 6 kcal : 175 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Mój sprawdzony przepis na pierogi z kapustą i grzybami, który co roku wykorzystuję na Wigilię. Kapustę gotujemy aż będzie miękka.
Pierogi z kapustą i grzybami – składniki:
ciasto:
35 dag mąki
jajko
3/4 szklanki ciepłej wody (około 200 ml)
szczypta soli
farsz:
80 dag kapusty kiszonej
cebula
10 g suszonych grzybów
sól, pieprz
Pierogi z kapustą i grzybami – sposób wykonania:
Mój sprawdzony przepis na pierogi z kapustą i grzybami, który co roku wykorzystuję na Wigilię.
Kapustę gotujemy aż będzie miękka. Grzyby namaczamy na noc, gotujemy do miękkości. Kapustę mielimy w maszynce, grzyby drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju.
Mój sprawdzony przepis na rybę po grecku od lat stosowany w rodzinnym domu. Rybę myjemy, obsuszamy ręcznikiem kuchennym, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące.
Kapustę, grzyby i cebulę łączymy ze sobą doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Do mąki wlewamy ciepłą wodę, mieszamy, wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli, wyrabiamy ciasto.
Ciasto wałkujemy na stolnicy, wycinamy kółka, na każde kółko nakładamy farsz i zlepiamy.
Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku około 3 minuty od momentu wypłynięcia.
pieknie wygladają te pierożki, mniam 🙂
mysle juz nad daniami wigilijnymi i zbieram pomysły, w zeszłym roku robiłam pierogi drozdżowe, a tym mam ochote na klasykę.
U Ciebie chyba wiecej kapusty, a u nas w domu zdecydowanie bardziej ida te z kapustą, a i mniej ceregieli z kapusta u Ciebie, chyba będa prostsze 🙂