Pierogi z mięsem - składniki:

Składniki na ciasto:
- pół kg mąki
- 2 łyżki oliwy
- letnia woda

FARSZ:
- pół kg łopatki
- 1 cebula
- bulion
- lubczyk
- sól i pieprz

Pierogi z mięsem - sposób wykonania:

Mięso zalewamy wrzątkiem, solimy i gotujemy na wolnym ogniu aż będzie miękkie. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju aż się lekko zezłoci. Gotowe, miękkie mięso kroimy w mniejsze kawałki i mielimy wraz z cebulą przesmażoną. Zmielone mięso doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem, mieszamy. Jeśli mięso jest suche, wlewamy kilka łyżek bulionu spod gotowanego mięsa.
Mąkę wysypujemy na stolnicę, tworzymy z niej kopczyk a w środku robimy dołek. Wlewamy do niego oliwę a następnie letnią wodę /stopniowo/, zagniatając ciasto. Wyrobione ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 0,5 cm. Z ciasta wycinamy kółka za pomocą szklanki. Na środek każdego kółka kładziemy nieco farszu i zlepiamy brzegi tworząc pierogi. Odkładamy na podsypaną mąkę stolnicy.
Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku, 2-3 minuty od czasu wypłynięcia.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu