Strona główna | Nowy przepis | Logowanie | Polityka prywatności | Kontakt Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności













Poradnik Kulinarny : Jak przygotować szparagi
Polecam 356 pysznych przepisów.

Komentarze

Tytul
sernik lodzi jest super próbowałam zrobić wszystkim bardzo smakowało pozdrawiam
...
| 2014-09-15 17:45 |

Tytul
Moje wafle wyszly mokre I zrobilam dokladnie z przepisu pani Ewy.
...
| 2014-09-12 2:44 |

piotrigosiawrona31
Pyszne mufinki. Swietny przepis. Radzę wypróbować go na święta. Rodzicom i mężowi smakowały. Za 2 lata gdy moja córeczka...
| 2014-08-08 17:23 |

głód uczy
Kojarzyłem nazwę ciasta ale nic więcej, wydało się interesujące bo ma jabłka rozprowadzone wszędzie. Z orzechami wyszło ...
| 2014-07-31 23:07 |

Tytul
Pyszne! Za pierwszym razem wyszedł i tak wszystkim smakował, że tego samego dnia musiałam zrobić jeszcze więcej deserów....
| 2014-07-28 11:24 |


Kurcze-sPieczone
Blog MysiaKuchnia
życie jest snem...sen jest życiem
przepisy Emigrantek

blog
Dorodne Pomidory




Strona główna >> Przepisy na obiady >> Pierogi
Czas Wykonanie 65 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Pierogi z mięsem - składniki:

ciasto na pierogi:

3 szklanki pszennej mąki (dobrej jakości, najlepsza tortowa)
2 żółtka
3/4 (około) szklanki ciepłej wody
duża szczypta soli
4 łyżki oleju

Farsz:

pół kg mięsa ugotowanego (dowlone a więc może to być mięso z kury, jeśli gotowaliśmy rosól lub mięso wołowe lub wieprzowina czy też mięso mieszane)
1 cebula
sól, pieprz
łyżka masła

Do polania:

1 duża cebula
łyżka masła
sól

Pierogi z mięsem - sposób wykonania:

Choć przyrządzanie takiej potrawy jak pierogi z mięsem zajmuje nieco czasu to jedno jest pewne: smak wynagradza wszystko a więc naprawdę warto.
Mięso gotujemy do miękkości (można przygotować większa ilość mięsa i zamrozić na następny raz). Rosół z gotowania możemy zostawić na bulion, pamiętajmy jednak, że musi się on wówczas gotować na bardzo małym ogniu, dobrze też wrzucić do niego ziele angielskie, liść laurowy oraz sól a nawet 1 niedużą cebulkę. Będzie klarowny i aromatyczny.
Po ugotowaniu mięso studzimy a następnie mielimy. Cebulę siekamy drobniutko, szklimy na maśle, dodajemy mięso, chwilkę dusimy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy.
Do miski wsypujemy mąkę (niektórzy czynią to na stolnicy jednak miska gwarantuje, że nic nie ucieknie nam poza obręb?art), dodajemy ciepłą wodę oraz żółtka, olej i sól, mieszamy - wyrabiamy gładkie ciasto. Ilość wody jest orientacyjna i zależy od mąki, ciasto ma być elastyczne, miękkie, dobrze odchodzić od rąk i brzegów miski.
Uzyskane ciasto wałkujemy na stolnicy podsypanej mąką na grubość 0,5 cm. Za pomocą szklanki wycinamy krążki, na środek każdego nakładamy farsz, zlepiamy brzegi. Ulepione pierogi odkładamy na bok (podsypujemy mąką), do czasu gotowania przykrywamy ściereczką.
W dużym garnku wstawiamy wodę, gdy zawrze solimy ją i wrzucamy pierogi (partiami). Pierogi gotujemy 4-5 minut. Czas liczymy od wypłynięcia pierogów. Gotowe wyjmujemy łyżką cedzakową i chwilkę odcedzamy na sicie, wykładamy na talerz.

Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na maśle, dodajemy troszkę soli, jeszcze ciepłą polewamy pierogi.

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

Ewa | | kulinarne przepisy []