Strona główna | Nowy przepis | Logowanie | Polityka prywatności | Kontakt Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności













Poradnik Kulinarny : Jak przygotować szparagi
Polecam 353 pysznych przepisów.

Komentarze

Tytul
robiłam jadłam super ,dzięki za takie przepisy dla pani Ewy....
| 2014-06-22 13:40 |

pycha
pyyyszne, dodjae jeszce pasztetowej do farszu, moze byc kania,pychotka:) lubie bardzo pierogi i moglabym je jadac codzie...
| 2014-06-17 19:55 |

Tytul
Witam! Pieklam pierwszy raz,wyszedl rewelacyjny.Trzeba stosowac sie do przepisu podanego.Napewno polece ten przepis znaj...
| 2014-05-17 23:25 |

Tytul
bardzo ciekawie napisany proces wędzenia;
wędzenie na zimno, na ciepło, na gorąco....
| 2014-05-15 13:36 |

Tytul
sernik wyszedł super! piekę już któryś raz z kolei i mąż zawsze zachwycony, a jest wielbicielem sernika:) Polecam...
| 2014-05-07 14:22 |


Kurcze-sPieczone
Blog MysiaKuchnia
życie jest snem...sen jest życiem
Anika gotuje
przepisy Emigrantek
przepisy Agiatis


blog
Dorodne Pomidory


DMCA.com


Strona główna >> Przepisy na obiady >> Pierogi
Czas Wykonanie 65 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Pierogi z mięsem - składniki:

ciasto na pierogi:

3 szklanki pszennej mąki (dobrej jakości, najlepsza tortowa)
2 żółtka
3/4 (około) szklanki ciepłej wody
duża szczypta soli
4 łyżki oleju

Farsz:

pół kg mięsa ugotowanego (dowlone a więc może to być mięso z kury, jeśli gotowaliśmy rosól lub mięso wołowe lub wieprzowina czy też mięso mieszane)
1 cebula
sól, pieprz
łyżka masła

Do polania:

1 duża cebula
łyżka masła
sól

Pierogi z mięsem - sposób wykonania:

Choć przyrządzanie takiej potrawy jak pierogi z mięsem zajmuje nieco czasu to jedno jest pewne: smak wynagradza wszystko a więc naprawdę warto.
Mięso gotujemy do miękkości (można przygotować większa ilość mięsa i zamrozić na następny raz). Rosół z gotowania możemy zostawić na bulion, pamiętajmy jednak, że musi się on wówczas gotować na bardzo małym ogniu, dobrze też wrzucić do niego ziele angielskie, liść laurowy oraz sól a nawet 1 niedużą cebulkę. Będzie klarowny i aromatyczny.
Po ugotowaniu mięso studzimy a następnie mielimy. Cebulę siekamy drobniutko, szklimy na maśle, dodajemy mięso, chwilkę dusimy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy.
Do miski wsypujemy mąkę (niektórzy czynią to na stolnicy jednak miska gwarantuje, że nic nie ucieknie nam poza obręb?art), dodajemy ciepłą wodę oraz żółtka, olej i sól, mieszamy - wyrabiamy gładkie ciasto. Ilość wody jest orientacyjna i zależy od mąki, ciasto ma być elastyczne, miękkie, dobrze odchodzić od rąk i brzegów miski.
Uzyskane ciasto wałkujemy na stolnicy podsypanej mąką na grubość 0,5 cm. Za pomocą szklanki wycinamy krążki, na środek każdego nakładamy farsz, zlepiamy brzegi. Ulepione pierogi odkładamy na bok (podsypujemy mąką), do czasu gotowania przykrywamy ściereczką.
W dużym garnku wstawiamy wodę, gdy zawrze solimy ją i wrzucamy pierogi (partiami). Pierogi gotujemy 4-5 minut. Czas liczymy od wypłynięcia pierogów. Gotowe wyjmujemy łyżką cedzakową i chwilkę odcedzamy na sicie, wykładamy na talerz.

Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na maśle, dodajemy troszkę soli, jeszcze ciepłą polewamy pierogi.

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

Ewa | | kulinarne przepisy []