Pierogi ze szpinakiem i ricottą - składniki:

Składniki na ciasto:
pół kg mąki,
2 łyżki oliwy,
letnia woda

Składniki na farsz:
- 450 g mrożonego szpinaku
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 135 g serka ricotta
- gałka muszkatołowa
- do smaku sól i pieprz

Pierogi ze szpinakiem i ricottą - sposób wykonania:

Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na oleju, pod koniec dodajemy drobniutko posiekany czosnek, następnie dodajemy mrożony szpinak i dusimy do momentu aż szpinak się rozmrozi a nadmiar wody odparuje. Wówczas doprawiamy go solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Szpinak lekko studzimy a następnie dodajemy do niego ricottę. Mieszamy.
Mąkę wysypujemy na stolnicę, tworzymy z niej kopczyk a w środku robimy dołek. Wlewamy do niego oliwę a następnie letnią wodę /stopniowo/, zagniatając ciasto. Wyrobione ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 0,5 cm. Z ciasta wycinamy kółka za pomocą szklanki. Na środek każdego kółka kładziemy nieco farszu i zlepiamy brzegi tworząc pierogi. Odkładamy na podsypaną mąkę stolnicy.
Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku, 2-3 minuty od czasu wypłynięcia.


  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu