Pierogi ze szpinakiem - składniki:

ciasto:
3 szklanki mąki
3/4 ciepłej wody
4 łyżki oleju
szczypta soli
2 żółtka

farsz:
kostka twarogu (250g)
1 opakowanie szpinaku mrożonego (400g)
2 jajka
2 ząbki czosnku
1 cebula
sól, pieprz
łyżeczka masła

Pierogi ze szpinakiem - sposób wykonania:

Pierogi ze szpinakiem to moje ostatnie odkrycie, przyznam, że niesamowicie smaczne u?miech
Szpinak rozmrażamy, cebulę siekamy drobno i szklimy na maśle, dodajemy wyciśnięty czosnek, mieszamy, następnie dodajemy szpinak i dusimy aż woda odparuje, studzimy. Do szpinaku wkruszamy twaróg, czasami daję fetę lub mieszam i daję połowę porcji twarogu i połowę fety. Farsz przyprawiamy do smaku (musi być wyraźny w smaku) i dodajemy jajka, mieszamy.
Do miski wsypujemy produkty na ciasto, zagniatamy. Wałkujemy na stolnicy wysypanej mąką na grubość pół centymetra, wycinamy krążki za pomocą szklanki. Nakładamy farsz, zalepiamy brzegi, gotujemy w osolonej wodzie 4 minuty od wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową na sitko, podajemy na ciepło, na przykład z surówkąu?miech
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu