Pizza domowa z salami

Czas 65 minut Porcji kcal : 250 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.

Pizza domowa z salami – składniki:

Składniki do ciasta oraz dokładny opis znajdziecie tutaj – ciasto na pizze.

Pozostałe składniki:
-25 dag salami w plastrach
-30 dag sera mozzarella

Sos pomidorowy:
-puszka pomidorów krojonych
-4 ząbki czosnku
-bazylia, oregano
-1 cebula
-olej/oliwa do smażenia

Pizza domowa z salami – sposób wykonania:

Bardzo smaczna pizza która zawiera to co najbardziej lubię : ser i salami.
Jej przygotowanie rozpoczynamy od przyrządzenia sosu (zakładając, że ciasto już mamy). Cebulę obieramy, kroimy w drobniutką kostkę i szklimy na oleju.
na koniec dodajemy wyciśnięty czosnek, przesmażamy i zdejmujemy z ognia.
Pomidory wrzucamy do garnka, dusimy na niewielkim ogniu aż do zredukowania sosu (około 30 minut, bez przykrycia), na koniec dodajemy cebulkę i zioła, mieszamy.
Ser tarkujemy na grubych oczkach.
Na rozwałkowane ciasto smarujemy sosem i zapiekamy przez 8 minut w 200 stopniach C. Wyjmujemy, wykładamy salami, posypujemy serem, pieczemy jeszcze 15 minut w tej samej temperaturze – do momentu aż ser dobrze się rozpuści.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *