Poncz herbaciano korzenny - składniki:

1 litry wody
kilka łyżek czarnej herbaty liściastej
kilka łyżek miodu ewentualnie cukru
łyżeczka goździków
kawałek kory cynamonu
0,5 L wódki żubrówki lub białego rumu
0,7 L czerwonego wina
2 pomarańcze
2 cytryny

Poncz herbaciano korzenny - sposób wykonania:

Sylwestrowy poncz herbaciano-korzenny z rumem i winem. Składniki jak i ilość alkoholu dostosowujemy do tego co mamy pod ręką oraz naszej wyobraźni. Z podanych składników otrzymamy około 2,5 L ponczu o oryginalnym korzennym smaku z nutą użytych alkoholi. Proporcje dobieramy odpowiednio do ilości osób na imprezie.

Połowę wody zagotowujemy i zalewamy herbatę Po kilku minutach przecedzamy. Pozostałą wodę zagotowujemy, wrzucamy cynamon i goździki. Gotujemy przez kilkanaście minut i przecedzamy. Pod sam koniec gotowania dodajemy miód lub cukier. Oba wywary studzimy. Jeśli chcemy zachować walory zdrowotne miodu to dodajemy go do wywaru przestudzonego poniżej 40 st.C.

Pomarańcze oraz cytryny dokładnie szorujemy pod bieszącą wodą. Następnie sparzamy je dwukrotnie i kroimy w plastry.

Wrzucamy je do dużego słoja i zalewamy ostudzonymi wywarami z herbaty i przypraw korzennych. Wlewamy wódkę oraz wino i zakręcamy. Odstawiamy do lodówki na kilka kilkanaście godzin by smaki się przegryzły. Tuż przed imprezą poncz herbaciano-korzenny przelewamy wraz z plastrami cytrusów do ozdobnej wazy lub dzbanka.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu