Pulpety w sosie pomidorowym - składniki:

600g szynki wieprzowej
1 jajko
1 żółtko
1/4 szklanki bułki tartej
sól, pieprz
1 duża cebula

pomidory krojone bez skórki /puszka/
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
3 łyżeczki m±ki pszennej rozmieszać w pół szklanki wody
łyżka majeranku /płaska/
sól, pieprz

olej
m±ka pszenna

Pulpety w sosie pomidorowym - sposób wykonania:

Mięso mielimy wraz z cebulę, dodajemy jajko i żółtko oraz bułkę tart±, przyprawiamy do smaku sol± i pieprzem. Mięso mieszamy i formujemy kulki, obtaczamy je w m±ce i smażymy na oleju z każdej strony, przekładamy do garnka i zalewamy 2 szklankami wody, solimy i pieprzymy. Dusimy 15 minut. Na t± sam± patelnie wlewamy pomidory krojone i dodajemy koncentrat oraz majeranek, chwilkę dusimy aż pomidory zmiękn±. Powstały sos dodajemy do pulpetów i gotujemy 15 minut, na koniec wlewamy m±kę rozrobion± w wodzie, gotujemy 5 minut przyprawiaj±c do smaku.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu