Racuchy drożdżowe - składniki:

2 szklanki m±ki pszennej
1 jajko
ok 2,5 dag drożdży (1/4 kostki)
1 szklanka mleka letniego
łyżka cukru
cukier puder do posypania
olej do smazenia

Racuchy drożdżowe - sposób wykonania:

Z drożdży, cukru oraz łyżki m±ki robimy rozczyn w ten sposób, że do miski wkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem, gdy się rozpuszcz± dodajemy mleko i łyżkę m±ki, mieszamy odstawiamy.
M±kę wsypujemy do miski, dodajemy pozostałe mleko, jajko a następnie rozczyn, wyrabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi objęto¶ć.
Na patelni rozgrzewamy olej, za pomoc± łyżki moczonej w wodzie nakładamy racuchy, smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy posypane cukrem pudrem.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu