Racuchy jogurtowe z salsą truskawkową - składniki:

- 1 szklanka = około 350 gram gęstego jogurtu naturalnego
- 1/4 szklanki mleka
- 350 gram truskawek
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- cukier 1/2 szklanki
- garść liści mięty
- proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- olej do smażenia
- szczypta soli

Racuchy jogurtowe z salsą truskawkową - sposób wykonania:

Truskawki pozbawiamy szypułek, myjemy i kroimy na małe kawałki, liście mięty rwiemy na mniejsze części i dodajemy do truskawek. Wlewamy sok i odstawiamy na pół godziny.
Do miski przesiewamy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, wlewamy jogurt, żółtka, cukier, całość miksujemy na gładkie ciasto. Z białek ubijamy pianę ze szczyptą soli, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, za pomocą łyżki nakładamy placuszki i smażymy je z obu stron na rumiano. Podajemy na ciepło z salsą truskawkową.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu