Racuchy pieczone w piekarniku - składniki:

2 szkl. mąki
1 szkl. mleka lub maślanki
30 g drożdży
1 jabłko
1 gruszka lub banan
1 jajko
szczypta soli
cukier puder do posypania

Racuchy pieczone w piekarniku - sposób wykonania:

Dziś polecam dietetyczne, racuchy pieczone w piekarniku. Nie są tak puszyste jak smażone, ale za to nie ociekają tłuszczem. Smakują wybornie jak ciasteczka u?miech. Ciasto jest identyczne jak przy tradycyjnych racuchach. Nie dodaję jedynie cukru. Słodyczy nadadzą owoce i posypany cukier puder.
W misce robimy rozczyn. Wlewamy połowę ilości letniego mleka/maślanki, wsypujemy 3 łyżki mąki, rozkruszone drożdże. Odstawiamy na kilkanaście minut. Po tym czasie, gdy drożdże się namnożą, dodajemy resztę składników. Całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce. Po około 45 minutach ciasto na racuchy urośnie. Dodajemy pokrojone w kostkę lub plasterki owoce.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 st. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, przesmarowujemy delikatnie olejem i łyżką wykładamy porcje placków. Pieczemy w termoobiegu, aż się ładnie zarumienią około 25 minut. Bez termoobiegu pieczemy dłużej lub w wyższej temperaturze.
Upieczone racuchy posypujemy cukrem pudrem. Pyszne, chrupiące i nie ociekają tłuszczem.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu