Strona główna | Nowy przepis | Logowanie | Polityka prywatności | Kontakt Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności













Poradnik Kulinarny : Jak przygotować szparagi
Polecam 357 pysznych przepisów.

Komentarze

Tytul
Ciekawy przepis. Muszę wypróbować ten sposób na rosół.
Pozdrawiam,
M...
| 2014-10-31 9:58 |

Rewelacyjny zakwas na chle
Już nigdy nie upiekę chleba z wykorzystaniem drożdży. Chleb na tym zakwasie jest rewelacyjny. Wygląda jak najlepszy chle...
| 2014-10-29 11:09 |

Tytul
Pani Ewo uwielbiam Pani kuchnię jest znAkomita i smaczna Pozdrawiam
...
| 2014-10-23 21:02 |

Tytul
Ja również robię taką sałatkę śledziową tylko ja na warstwę startych ziemniaków dodaję startą gotowaną marchewkę, warstw...
| 2014-10-18 12:07 |

przepiekne pierogi!
pieknie wygladają te pierożki, mniam :)
mysle juz nad daniami wigilijnymi i zbieram pomysły, w zeszłym roku robił...
| 2014-10-14 17:16 |


Kurcze-sPieczone
Blog MysiaKuchnia
życie jest snem...sen jest życiem
przepisy Emigrantek

blog
Dorodne Pomidory
rondel



Strona główna >> Przepisy na ciasta >> Ciasteczka
Czas Wykonanie 95 minut Porcji 6 Trudność trudne Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Rogale marcińskie - składniki:

2 szklanki mąki pszennej
Szczypta soli
250 g mocno schłodzonego masła
czubata łyżka masła w temp pokojowej
1/2 szklanki mleka (ciepłe lecz nie gorące)
3 żółtka
4 dag drożdży świeżych
tłuszcz do blachy

mąka do podsypywania

nadzienie:
25 dag zmielonych migdałów
łyżka bułki tartej
2 jajka
2 łyżki cukru pudru

żółtko i łyżka mleka do smarowania
posiekane migdały

Rogale marcińskie - sposób wykonania:

domowy sprawdzony przepis na Rogale Marcińskie! Drożdże wkruszamy do kubka, dodajemy ciepłe mleko oraz łyżeczkę mąki i cukru, mieszamy i odstawiamy do momentu aż zaczyn ruszy.
Łyżkę masła roztapiamy, żółtka ucieramy z cukrem. Mąkę mieszamy z solą następnie dodajemy do niej zaczyn, utarte z cukrem żółtka oraz na koniec roztopione masło, z całości wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto zacznie lekko odchodzić od ręki posypujemy je delikatnie mąką, przykrywamy ściereczką i odstawimy do lodówki na 3 godziny.
Po wyjęciu ciasto wałkujemy na prostokąt około 20x30 cm, na jego środek kładziemy masło (zimne) pokrojone w cienkie plasterki, ciasto wkładamy w kopertę i wałkujemy aż uzyska poprzednią wielkość a więc około 20x30 cm. Gdy tak się stanie ciasto ponownie składamy w kopertę i wałkujemy. Czynność powtarzamy 3 razy po czym ciasto złożyć w kopertę i odstawić na 30 minut do lodówki. Po wyjęciu ciasto 3 krotnie składamy i wałkujemy po czym schładzamy w lodówce przez pół godziny. Tę czynność również powtarzamy 3 razy.

Nadzienie: cukier ucieramy z żółtkami, dodajemy migdały i bułkę a następnie pianę z białek, mieszamy delikatnie.
Ciasto wałkujemy cieniutko na kształt koła, kroimy na trójkąty, nakładamy farsz i zwijamy w rogale.
Blachę smarujemy tłuszczem, układamy rogale, zostawiamy na około 20 minut aby wyrosły, przed pieczeniem smarujemy rozmąconym żółtkiem wymieszanym z mlekiem, można też posypać posiekanymi migdałami. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach C.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

Ewa | | kulinarne przepisy []




Polecamy pozostałe przepisy
Komentarze użytkowników


Przepisów
Od
Dodano 2012-12-27 11:43 pytanie
W przepisie rogali marcińskich o jakim cieście 25 dag mocno schlodzonym mowa? Czy nie jest to pomyłka?

Ewa - moderator
Ewa
Przepisów 40
Od 2012-02-04 16:41
Dodano 2012-12-28 17:52 rogale
chodzi oczywiście o schłodzone masło - już jest poprawione u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2013-01-21 15:48 rogale marcinskie
Jestem zaskoczona różnicą przepisu na rogale marcińskie wg którego prowadzono program, a który zamieszczonyjest


w internecie. Chciałam uzyskać ten z programu tv. Jak to zrobić.



Przepisów
Od
Dodano 2013-01-21 16:22 Tytul
To nie jest przepis na rogale z TV, lecz inny przepis na Rogale Świętomarciśńkie równie dobry.



Przepisów
Od
Dodano 2013-09-15 6:29 eva
A robiąc nadzienie, to chyba cukier ucieramy z żółtkami a nie z białkami, no chyba, że się mylę
pozdrawiam


kulinarne przepisy Dodaj komentarz