Rogale marcińskie - składniki:

2 szklanki mąki pszennej
Szczypta soli
250 g mocno schłodzonego masła
czubata łyżka masła w temp pokojowej
1/2 szklanki mleka (ciepłe lecz nie gorące)
3 żółtka
4 dag drożdży świeżych
tłuszcz do blachy

mąka do podsypywania

nadzienie:
25 dag zmielonych migdałów
łyżka bułki tartej
2 jajka
2 łyżki cukru pudru

żółtko i łyżka mleka do smarowania
posiekane migdały

Rogale marcińskie - sposób wykonania:

domowy sprawdzony przepis na Rogale Marcińskie! Drożdże wkruszamy do kubka, dodajemy ciepłe mleko oraz łyżeczkę mąki i cukru, mieszamy i odstawiamy do momentu aż zaczyn ruszy.
Łyżkę masła roztapiamy, żółtka ucieramy z cukrem. Mąkę mieszamy z solą następnie dodajemy do niej zaczyn, utarte z cukrem żółtka oraz na koniec roztopione masło, z całości wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto zacznie lekko odchodzić od ręki posypujemy je delikatnie mąką, przykrywamy ściereczką i odstawimy do lodówki na 3 godziny.
Po wyjęciu ciasto wałkujemy na prostokąt około 20x30 cm, na jego środek kładziemy masło (zimne) pokrojone w cienkie plasterki, ciasto wkładamy w kopertę i wałkujemy aż uzyska poprzednią wielkość a więc około 20x30 cm. Gdy tak się stanie ciasto ponownie składamy w kopertę i wałkujemy. Czynność powtarzamy 3 razy po czym ciasto złożyć w kopertę i odstawić na 30 minut do lodówki. Po wyjęciu ciasto 3 krotnie składamy i wałkujemy po czym schładzamy w lodówce przez pół godziny. Tę czynność również powtarzamy 3 razy.

Nadzienie: cukier ucieramy z żółtkami, dodajemy migdały i bułkę a następnie pianę z białek, mieszamy delikatnie.
Ciasto wałkujemy cieniutko na kształt koła, kroimy na trójkąty, nakładamy farsz i zwijamy w rogale.
Blachę smarujemy tłuszczem, układamy rogale, zostawiamy na około 20 minut aby wyrosły, przed pieczeniem smarujemy rozmąconym żółtkiem wymieszanym z mlekiem, można też posypać posiekanymi migdałami. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach C.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu