Rolada szpinakowa z łososiem - składniki:

300 g wędzonego łososia w plastrach
opakowanie mrożonego szpinaku
serek śmietankowy
4 jajka
5-6 ząbków czosnku
łyżka mąki
łyżeczka masła
do smaku sól i pieprz

Rolada szpinakowa z łososiem - sposób wykonania:

Rozmrażamy szpinak i na łyżeczce masła smażymy na dużej patelni. Dodajemy obrane i zmiażdżone 5 ząbki czosnku, oprószamy solą i pieprzem. Farsz odsączamy i studzimy. Do farszu wsypujemy mąkę dodajemy żółtka i ubite na sztywno białka i łyżką mieszamy delikatnie.
Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę szpinakową. Piekarnik rozgrzewamy do 190 st.C i pieczemy przez 15 minut. Po upieczeniu, studzimy i smarujemy serkiem wymieszanym z ząbkiem czosnku. Na warstwę serka kładziemy cienkie plastry łososia i całość zwijamy jak roladę. Owijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po wyciągnięciu z lodówki roladę kroimy w plastry.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu