Rosół - składniki:

1 udko kurczaka
1 nieduże skrzydło indycze
1 cebula
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora

przyprawy:

sól
pieprz
4 ziarenka ziela angielskiego
4 liście laurowe
lubczyk suszony

Rosół - sposób wykonania:

Bardzo ważna cecha rosołu to to, aby był jak najbardziej klarowny!
Długo nie udawało mi się uzyskać wymarzonego efektu aż w końcu dzięki kilku zebranym wskazówkom powiodło mi się u?miech. Chętnie się z Wami nimi podzielę.
Przede wszystkim mięso a więc porcję kurczaka i indyka myjemy pod bieżącą wodą, następnie wkładamy do garnka i zalewamy wodą tak aby przykryć mięso, gotujemy. Gdy woda zawrze gotujemy około 2 minuty po czym całość zlewamy a mięso dokładnie myjemy. W ten sposób mamy gwarancję, że nad naszym rosołem nie będzie się zbierał brzydki szum. Co prawda nie jest to coś szkodliwego, ponieważ to nic innego jak oznaka ścinającego się białka, jednak rosół z kłaczkami szumu wygląda nieapetycznie.
Kiedy mamy już mięso po wstępnym obgotowaniu zalewamy go ponownie wodą - około 4 litry, wrzucamy cebulę i pora oraz pieprz, ziele i liścia, przykrywamy i gotujemy. W momencie gdy woda zawrze zmniejszamy ogień na minimum tak aby zupka tylko sobie delikatnie pyrkała u?miech - to bardzo ważny czynnik w etapie do uzyskania klarownego rosołu. Zupę solimy i gotujemy około godziny, następnie wyjmujemy cebulę i pora a wrzucamy obrane i pokrojone warzywa, całość gotujemy około 30 minut. Na koniec zupę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i lubczykiem. Ten ostatni sprawi, ze zupa w naturalny sposób uzyska wspaniały smak i aromat.
Pamiętajmy, że wszelkiego rodzaju kostki rosołowe nie powinny wejść do codziennego menu, używajmy je wyłącznie z konieczności i bardzo sporadycznie.
Zważywszy na fakt, że rosół jest bazą wyjściową dla niemalże wszystkich zup, warto posiąść umiejętność jego gotowania u?miech
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (3 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu