Strona główna | Nowy przepis | Logowanie | Polityka prywatności | Kontakt Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności













Poradnik Kulinarny : Jak przygotować szparagi
Polecam 357 pysznych przepisów.

Komentarze

andżella
uwielbiam te pierogi dlatego że są takie miękkie w smaku po prostu niebo w gębie...
| 2014-11-15 11:43 |

KTOŚ
FAJNY PRZEPIS POLECAM JEST IDEALNY A SMAK WYŚMIENITY 1 KLASA!!!....
| 2014-11-06 12:27 |

Tytul
Ciekawy przepis. Muszę wypróbować ten sposób na rosół.
Pozdrawiam,
M...
| 2014-10-31 9:58 |

Rewelacyjny zakwas na chle
Już nigdy nie upiekę chleba z wykorzystaniem drożdży. Chleb na tym zakwasie jest rewelacyjny. Wygląda jak najlepszy chle...
| 2014-10-29 11:09 |

Tytul
Pani Ewo uwielbiam Pani kuchnię jest znAkomita i smaczna Pozdrawiam
...
| 2014-10-23 21:02 |


Kurcze-sPieczone
Blog MysiaKuchnia
życie jest snem...sen jest życiem
przepisy Emigrantek

blog
Dorodne Pomidory
rondel



Strona główna >> Przepisy na obiady >> Zupy
Czas Wykonanie 85 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Rosół - składniki:

1 udko kurczaka
1 nieduże skrzydło indycze
1 cebula
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora

przyprawy:

sól
pieprz
4 ziarenka ziela angielskiego
4 liście laurowe
lubczyk suszony

Rosół - sposób wykonania:

Bardzo ważna cecha rosołu to to, aby był jak najbardziej klarowny!
Długo nie udawało mi się uzyskać wymarzonego efektu aż w końcu dzięki kilku zebranym wskazówkom powiodło mi się u?miech. Chętnie się z Wami nimi podzielę.
Przede wszystkim mięso a więc porcję kurczaka i indyka myjemy pod bieżącą wodą, następnie wkładamy do garnka i zalewamy wodą tak aby przykryć mięso, gotujemy. Gdy woda zawrze gotujemy około 2 minuty po czym całość zlewamy a mięso dokładnie myjemy. W ten sposób mamy gwarancję, że nad naszym rosołem nie będzie się zbierał brzydki szum. Co prawda nie jest to coś szkodliwego, ponieważ to nic innego jak oznaka ścinającego się białka, jednak rosół z kłaczkami szumu wygląda nieapetycznie.
Kiedy mamy już mięso po wstępnym obgotowaniu zalewamy go ponownie wodą - około 4 litry, wrzucamy cebulę i pora oraz pieprz, ziele i liścia, przykrywamy i gotujemy. W momencie gdy woda zawrze zmniejszamy ogień na minimum tak aby zupka tylko sobie delikatnie pyrkała u?miech - to bardzo ważny czynnik w etapie do uzyskania klarownego rosołu. Zupę solimy i gotujemy około godziny, następnie wyjmujemy cebulę i pora a wrzucamy obrane i pokrojone warzywa, całość gotujemy około 30 minut. Na koniec zupę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i lubczykiem. Ten ostatni sprawi, ze zupa w naturalny sposób uzyska wspaniały smak i aromat.
Pamiętajmy, że wszelkiego rodzaju kostki rosołowe nie powinny wejść do codziennego menu, używajmy je wyłącznie z konieczności i bardzo sporadycznie.
Zważywszy na fakt, że rosół jest bazą wyjściową dla niemalże wszystkich zup, warto posiąść umiejętność jego gotowania u?miech
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (3 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

Ewa | | kulinarne przepisy []




Polecamy pozostałe przepisy
Komentarze użytkowników


Przepisów
Od
Dodano 2012-09-29 8:51 Tytul
dodaj 1 ząbek czosnku. Dzięki temu zupa będzie jeszcze smaczniejsza.



Przepisów
Od
Dodano 2012-09-30 16:28 Tytul
Dzięki za cenną uwagęu?miech, często dodaję czosnek do potraw, nie wiem czemu tu go zabrakło.



Przepisów
Od
Dodano 2013-03-04 17:00 Iza
Dziekuje za przepis, w koncu zrobilam klarowny rosol u?miech pozdrawiam



Przepisów
Od
Dodano 2013-03-10 2:54 Czosnek w rosole ?
Nigdy nie dodawałem czosnku do rosołu ! Owszem dodawałem kapustę. tzw. włoską. Czosnek jest dobry do barszczu. Michał



Przepisów
Od
Dodano 2013-03-12 11:13 sos ostrygowy
Mozna dodać tymianek, imbir, czosnek i 2 łyżeczki sosu ostrygowego.



Przepisów
Od
Dodano 2013-03-23 11:55 czosnek w rosole?
Ja wkładam mięsko do wrzącej wody, wtedy też nie ma szans na kłaczki itp. Nic nie trzeba odcedzać, zlewać itp.



Przepisów
Od
Dodano 2013-11-09 20:12 Tytul
zawsze zlewam , bo kto wie czym ściągają to pierze z drobiu i czego do tego używają. Po co jakieś ,,woski" mają mi po zupie pływać



Przepisów
Od
Dodano 2014-03-10 9:30 Tytul
Rosół z takim makaronem??
Łomatko! Toż to świętokradztwo!
Nie jadłabym...




Przepisów
Od
Dodano 2014-03-11 8:46 Tytul
Każdy dodaje do zupy taki makaron jaki ma pod ręką lub mu smakuje. Kształt makaronu nie wpływa na smak zupy!
Nie jadłabyś takiego makaronu? Należałoby cię wysłać na wczasy do Korei Północnej po powrocei zajadałąbyś się samym makaronem bez rosołu :-D.



Przepisów
Od
Dodano 2014-10-31 9:58 Tytul
Ciekawy przepis. Muszę wypróbować ten sposób na rosół.
Pozdrawiam,
M


kulinarne przepisy Dodaj komentarz