Sałatka śledziowa

Czas Wykonanie 25 minut Porcji kcal : kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Śledzie po kupieniu zwykle moczę w zimnej wodzie aby pozbyć się nadmiaru soli. Mimo, że w tym wypadku dojdą inne składniki, to wole jednak aby w smaku nie dominował smak soli, pochodzący od śledzi.

Sałatka śledziowa – składniki:

30 dag solonych śledzi tzw.matiasy
30 dag ziemniaków
1 puszka białej lub czerwonej fasoli
jabłko
1 cebula
odrobina soku z cytryny
pieprz
posiekany szczypiorek
2 jajka ugotowane na twardo

Sałatka śledziowa – sposób wykonania:

Śledzie po kupieniu zwykle moczę w zimnej wodzie aby pozbyć się nadmiaru soli. Mimo, że w tym wypadku dojdą inne składniki, to wole jednak aby w smaku nie dominował smak soli, pochodzący od śledzi.

Zatem śledzie moczymy w zimnej wodzie (wystarczy 30 minut) – zobacz moczenie śledzi, po czym osączamy i kroimy w kostkę. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i również kroimy w kostkę. Jabłko (obrane) kroimy w kostkę i skrapiamy cytryną (nie będzie ciemnieć), dodajemy do sałatki.


Cebule siekamy bardzo drobno, wrzucamy na sitko i sparzamy gorącą wodą, dzięki temu nie będzie nam gorzkniała w sałatce, w trakcie nieco dłuższego przechowywania. Cebulę dodajemy do sałatki wraz z pokrojonym w kostkę jakiem, dodajemy też osączoną fasolę i szczypiorek. Całość doprawiamy majonezem i pieprzem, solimy tylko po spróbowaniu, gdyż może się okazać, że nie ma takiej potrzeby.

3 odpowiedzi na “Sałatka śledziowa”

  1. Sałatka śledziowa z ziemniakami odniosła w naszym teście zdecydowane zwycięstwo. Z jednej strony sycąca, z drugiej – dzięki kukurydzy i dodatkowi jabłka – delikatna w smaku, pierwsza zniknęła ze stołu testowego. – Jest idealna, jedna z pyszniejszych sałatek śledziowych, które jadłam w życiu – Monika. – Na pewno zrobię na święta.

  2. W przepisie należy użyć fasoli czy kukurydzy? W liście składników jest kukurydza a w opisie fasola

  3. Można użyć obu produktów : fasoli i kukurydzy lub wedle uznania tylko fasoli lub tylko kukurydzy. Niektórzy nie lubią poszczególnych składników i możne je dowolnie modyfikować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *