Sałatka gyros - składniki:

1 pierś kurczaka
1 kapusta pekińska
1 puszka kukurydzy w zalewie
6 ogórków konserwowych
1 feta
szklanka jogurtu naturalnego
kilka łyżek keczupu
2 ząbki czosnku

przyprawa do gyrosa
olej

Sałatka gyros - sposób wykonania:

Sałatka gyros a więc hit ostatnich imprez wszelkiego rodzaju. I nic dziwnego, jest pyszna a przy okazji dość syta bo oprócz warzyw zawiera mięso kurczaka.
Robienie sałatki gyros zaczynamy od umycia, osuszenia i pokrojenia w kostkę piersi kurczaka. Gdy już to zrobimy należy wymieszać ją z przyprawą do gyrosa i odstawić na minimum godzinę do lodówki.
Po tym czasie pierś smażymy na rozgrzanym oleju (jeśli mamy grilla elektrycznego radzę użyć właśnie tego sprzętu), na rumiano, kilka minut, mieszając, gotową pierś studzimy.
Wystudzone mięsko przekładamy do przeźroczystej salaterki, warstwę tą smarujemy keczupem. Na to kładziemy osączoną z zalewy kukurydze i ogórka pokrojonego w kostkę.
Fetę kruszymy drobno i mieszamy z jogurtem dodajemy wyciśnięty czosnek, mieszamy, powstałym gęstym sosem polewamy warstwę ogórków (część zostawiamy do polania wierzchu). Na tą warstwę dajemy posiekaną kapustę pekińską tak aby zapełnić całą salaterkę (przed kapustą można też dodać dwa pokrojone drobno pomidory), warstwę tą smarujemy pozostałym sosem, dekorujemy kleksem keczupu.
Najlepsza natychmiast po podaniu, nie nadaje się raczej do przechowywania ze względu na to, ze na dnie zbiera się woda (warzywa puszczają).
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu