Sa?atka ?ledziowa - skadniki:

30 dag solonych ?ledzi tzw.matiasy
30 dag ziemniakw
1 winne jab?ko
1 puszka bia?ej lub czerwonej kukurydzy
1 cebula
odrobina soku z cytryny
pieprz
posiekany szczypiorek
2 jajka ugotowane na twardo

Sa?atka ?ledziowa - sposb wykonania:

?ledzie po kupieniu zwykle mocz? w zimnej wodzie aby pozby? si? nadmiaru soli. Mimo, ?e w tym wypadku dojd? inne sk?adniki, to wole jednak aby w smaku nie dominowa? smak soli, pochodz?cy od ?ledzi.
Zatem ?ledzie moczymy w zimnej wodzie (wystarczy 30 minut), po czym os?czamy i kroimy w kostk?. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i rwnie? kroimy w kostk?. Jab?ko (obrane) kroimy w kostk? i skrapiamy cytryn? (nie b?dzie ciemnie?), dodajemy do sa?atki.
Cebule siekamy bardzo drobno, wrzucamy na sitko i sparzamy gor?c? wod?, dzi?ki temu nie b?dzie nam gorzknia?a w sa?atce, w trakcie nieco d?u?szego przechowywania. Cebul? dodajemy do sa?atki wraz z pokrojonym w kostk? jakiem, dodajemy te? os?czon? fasol? i szczypiorek. Ca?o?? doprawiamy majonezem i pieprzem, solimy tylko po sprbowaniu, gdy? mo?e si? okaza?, ?e nie ma takiej potrzeby.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 gosw ) Zaloguj si by zagosowa

Pole przepis znajomemu Pole przepis znajomemu