Strona główna | Nowy przepis | Logowanie | Polityka prywatności | Kontakt Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności













Poradnik Kulinarny : Jak przygotować szparagi
Polecam 358 pysznych przepisów.

Komentarze

andżella
uwielbiam te pierogi dlatego że są takie miękkie w smaku po prostu niebo w gębie...
| 2014-11-15 11:43 |

KTOŚ
FAJNY PRZEPIS POLECAM JEST IDEALNY A SMAK WYŚMIENITY 1 KLASA!!!....
| 2014-11-06 12:27 |

Tytul
Ciekawy przepis. Muszę wypróbować ten sposób na rosół.
Pozdrawiam,
M...
| 2014-10-31 9:58 |

Rewelacyjny zakwas na chle
Już nigdy nie upiekę chleba z wykorzystaniem drożdży. Chleb na tym zakwasie jest rewelacyjny. Wygląda jak najlepszy chle...
| 2014-10-29 11:09 |

Tytul
Pani Ewo uwielbiam Pani kuchnię jest znAkomita i smaczna Pozdrawiam
...
| 2014-10-23 21:02 |


Kurcze-sPieczone
Blog MysiaKuchnia
życie jest snem...sen jest życiem
przepisy Emigrantek

blog
Dorodne Pomidory
rondel



Strona główna >> Przepisy na ciasta >> Ciasta tradycyjne
Czas Wykonanie 30 minut Porcji 20 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Salceson - ciasto z jabłkami - składniki:

4,5 szklanki mąki
2 łyżeczki sody
2 szklanki cukru
5 jaj
1,5 szklanki oleju
2 łyżki kakao
2 łyżeczki cynamonu

2 kg jabłek

Salceson - ciasto z jabłkami - sposób wykonania:

Przeglądając stary zeszyt z przepisami natknęłam się na ciasto o ciekawej nazwie-Salcesonu?miech. Przypominam sobie, że w swoim czasie ten wypiek dość często cieszył się powodzeniem na naszym rodzinnym stole, zarówno na co dzień jak i od święta, jednak z jakichś bliżej mi nie wiadomych przyczyn przez ostatnie lata nieco o nim zapomniałam. Postanowiłam przypomnieć sobie ten smak, zwłaszcza,że sezon jabłkowy mamy w pełni i o tej orze roku jabłka są najsmaczniejsze. Uwierzcie - naprawdę było warto u?miech.

Ciasto jest przepyszne i łatwo się je robi.
Wystarczy zmiksować jajka z cukrem, dodać olej i mąkę a także sodę , kakao i cynamon, całość zmiksować na gładką masę, dodać jabłka obrane i pokrojone w plasterki - wymieszać na koniec łyżką, przełożyć (ciasto jest dość gęste) do dużej blaszki i piec 50 minut w 160 stopniach C. Pamiętajmy by blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe u?miech po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem u?miech

Małą uwaga - w przepisie dodatkowo wystąpiły posiekane orzechy i rodzynki, robiłam bez i wyszło super więc jak woli u?miech
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

Ewa | | kulinarne przepisy []




Polecamy pozostałe przepisy
Komentarze użytkowników


Przepisów
Od
Dodano 2013-11-02 20:12 Tytul
Ciasto wyszło pyszne! Uwielbiam salceson, ale zgubiłam swój przepis, na szczęście znalazłam twój przepis, który też jest świetny :D

Ewa - moderator
Ewa
Przepisów 40
Od 2012-02-04 16:41
Dodano 2013-11-03 8:23 Tytul
Cieszę się, że spodobał Ci się ten przepis u?miech. Zachęcam do wypróbowania pozostałych przepisów szczególnie nadsyłanych przez "Ostra na Słodko" i "Gotuj z Cukiereczkiem" u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2014-07-31 23:07 głód uczy
Kojarzyłem nazwę ciasta ale nic więcej, wydało się interesujące bo ma jabłka rozprowadzone wszędzie. Z orzechami wyszło baardzo smaczne. według przepisu jest świetne na zwartość. aby je spulchnić po swojemu użyłem jabłek bazarowych oraz prażonych o smaku szarlotki (gotowe z Gomaru). Trzeba tylko skalibrować na wyczucie olej i mąkę. Po wczorajszym dniu mam już nowe powiedzenie - upiec dwa salcesony na jednym rożnie u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2014-09-18 10:51 kulinarnymen
Ciasto smaczne, ale ja niestety miałem tylko 5 szt. jabłek - to stanowczo za mało, bo mój wypiek był za słuchy.


kulinarne przepisy Dodaj komentarz