Strona główna | Nowy przepis | Logowanie | Polityka prywatności | Kontakt Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności













Poradnik Kulinarny : Jak przygotować szparagi
Polecam 350 pysznych przepisów.

Komentarze

dobre
dobre...
| 2014-03-24 18:52 |

miama
super przepisy dla mojej mamy mnie to
nie kręci....
| 2014-03-24 18:51 |

salatkamwarstwowa ze sledz
do tej salatki dodaje jeszcze 3 ogorki konserwowe ,a buraczki konserwowe ze swojej spizarni
...
| 2014-03-23 17:46 |

Tytul
Kruche ciastka rewelacja. Proste w wykonaniu a za razem smaczne. Polecam...
| 2014-03-19 18:57 |

Tytul
Moje gratulacje....
Nareszcie ktoś gotuje tak jak powinno być. Moje wielkie słowa uznania !!
Ludwika...
| 2014-03-17 21:01 |


Kurcze-sPieczone
Blog MysiaKuchnia
życie jest snem...sen jest życiem
Anika gotuje
przepisy Emigrantek
przepisy Agiatis


blog
Dorodne Pomidory


DMCA.com


Strona główna >> Przepisy na ciasta >> Ciasta tradycyjne
Czas Wykonanie 30 minut Porcji 20 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Salceson - ciasto z jabłkami - składniki:

4,5 szklanki mąki
2 łyżeczki sody
2 szklanki cukru
5 jaj
1,5 szklanki oleju
2 łyżki kakao
2 łyżeczki cynamonu

2 kg jabłek

Salceson - ciasto z jabłkami - sposób wykonania:

Przeglądając stary zeszyt z przepisami natknęłam się na ciasto o ciekawej nazwie-Salcesonu?miech. Przypominam sobie, że w swoim czasie ten wypiek dość często cieszył się powodzeniem na naszym rodzinnym stole, zarówno na co dzień jak i od święta, jednak z jakichś bliżej mi nie wiadomych przyczyn przez ostatnie lata nieco o nim zapomniałam. Postanowiłam przypomnieć sobie ten smak, zwłaszcza,że sezon jabłkowy mamy w pełni i o tej orze roku jabłka są najsmaczniejsze. Uwierzcie - naprawdę było warto u?miech.

Ciasto jest przepyszne i łatwo się je robi.
Wystarczy zmiksować jajka z cukrem, dodać olej i mąkę a także sodę , kakao i cynamon, całość zmiksować na gładką masę, dodać jabłka obrane i pokrojone w plasterki - wymieszać na koniec łyżką, przełożyć (ciasto jest dość gęste) do dużej blaszki i piec 50 minut w 160 stopniach C. Pamiętajmy by blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe u?miech po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem u?miech

Małą uwaga - w przepisie dodatkowo wystąpiły posiekane orzechy i rodzynki, robiłam bez i wyszło super więc jak woli u?miech
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

Ewa | | kulinarne przepisy []