Strona główna | Nowy przepis | Logowanie | Polityka prywatności | Kontakt Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności












Poradnik Kulinarny
Polecam 362 pysznych przepisów.

Komentarze

mnaim
bardzo lubie sałatkę z tuńczka a ta z cebula jest pyszna:)







...
| 2015-01-23 9:15 |

rosół
o gustach się nie dyskutuje ale co to za rosół bez cudownego zapachu ziela angielskiegi i liścia??
a jeśli chodzi...
| 2015-01-22 14:33 |

To nie rosół.
po pierwsze jesli mówimy o prawdziwym rosole to napewno nie wrzucamy żadnych liści laurowych czy ziela angielskie..to pr...
| 2015-01-20 15:21 |

Tytul
Robiłam już 2 razy raz na Boże Narodzenie i raz na 5 urodziny syna i za każdym razem wyszedł wyśmienicie :) pyszny:))))...
| 2015-01-16 18:25 |

Tytul
wlasnie zrobilam ciasto na pizze,powiem jeszcze ze roslo przez godzine poniewaz musialam wyjsc z domu ,jestem w szoku SU...
| 2015-01-14 13:49 |


Kurcze-sPieczone
Blog MysiaKuchnia
życie jest snem...sen jest życiem


blog
Dorodne Pomidory
rondel



Strona główna >> Przepisy na ciasta >> Ciasta tradycyjne
 
Czas Wykonanie 30 minut Porcji 20 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Salceson - ciasto z jabłkami - składniki:

4,5 szklanki mąki
2 łyżeczki sody
2 szklanki cukru
5 jaj
1,5 szklanki oleju
2 łyżki kakao
2 łyżeczki cynamonu

2 kg jabłek

Salceson - ciasto z jabłkami - sposób wykonania:

Przeglądając stary zeszyt z przepisami natknęłam się na ciasto o ciekawej nazwie-Salcesonu?miech. Przypominam sobie, że w swoim czasie ten wypiek dość często cieszył się powodzeniem na naszym rodzinnym stole, zarówno na co dzień jak i od święta, jednak z jakichś bliżej mi nie wiadomych przyczyn przez ostatnie lata nieco o nim zapomniałam. Postanowiłam przypomnieć sobie ten smak, zwłaszcza,że sezon jabłkowy mamy w pełni i o tej orze roku jabłka są najsmaczniejsze. Uwierzcie - naprawdę było warto u?miech.

Ciasto jest przepyszne i łatwo się je robi.
Wystarczy zmiksować jajka z cukrem, dodać olej i mąkę a także sodę , kakao i cynamon, całość zmiksować na gładką masę, dodać jabłka obrane i pokrojone w plasterki - wymieszać na koniec łyżką, przełożyć (ciasto jest dość gęste) do dużej blaszki i piec 50 minut w 160 stopniach C. Pamiętajmy by blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe u?miech po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem u?miech

Małą uwaga - w przepisie dodatkowo wystąpiły posiekane orzechy i rodzynki, robiłam bez i wyszło super więc jak woli u?miech
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

Ewa | | kulinarne przepisy []




Polecamy pozostałe przepisy
Komentarze użytkowników


Przepisów
Od
Dodano 2013-11-02 20:12 Tytul
Ciasto wyszło pyszne! Uwielbiam salceson, ale zgubiłam swój przepis, na szczęście znalazłam twój przepis, który też jest świetny :D

Ewa - moderator
Ewa
Przepisów 43
Od 2012-02-04 16:41
Dodano 2013-11-03 8:23 Tytul
Cieszę się, że spodobał Ci się ten przepis u?miech. Zachęcam do wypróbowania pozostałych przepisów szczególnie nadsyłanych przez "Ostra na Słodko" i "Gotuj z Cukiereczkiem" u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2014-07-31 23:07 głód uczy
Kojarzyłem nazwę ciasta ale nic więcej, wydało się interesujące bo ma jabłka rozprowadzone wszędzie. Z orzechami wyszło baardzo smaczne. według przepisu jest świetne na zwartość. aby je spulchnić po swojemu użyłem jabłek bazarowych oraz prażonych o smaku szarlotki (gotowe z Gomaru). Trzeba tylko skalibrować na wyczucie olej i mąkę. Po wczorajszym dniu mam już nowe powiedzenie - upiec dwa salcesony na jednym rożnie u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2014-09-18 10:51 kulinarnymen
Ciasto smaczne, ale ja niestety miałem tylko 5 szt. jabłek - to stanowczo za mało, bo mój wypiek był za słuchy.



Przepisów
Od
Dodano 2015-01-09 10:24 Niedopieczone!
Mimo prawie PODWOJENIA czasu wypieku ciasto wyszło niedopieczone! Coś zapewne nie gra w tym przepisie! Czyżby jabłek miało być aż 2 kg? bo ciasto!? wręcz nie mieści się w dużej (20 x 35 x 7 cm) brytfannie!



Przepisów
Od
Dodano 2015-01-09 19:36 Baśka
Robię salcesona z identycznych proporcji. Po komentarzach widać też że ciasto wychodzi dobre. W jednym komentarzu osoba pisze że dodała za mało jabłek i ciasto wyszło za suche . Wnioski wyciągnij takie, że albo zrobiłaś coś nie tak, albo Twój piekarnik szwankuje (podwojenie czasu wypieku spali llub wysuszy ciasto na wiór).

Ewa - moderator
Ewa
Przepisów 43
Od 2012-02-04 16:41
Dodano 2015-01-09 20:35 Odpowiadam :)
Ciasto salceson jest wielokrotnie przeze mnie robione z tego przepisu. Wszystko jest dobrze podane. Miej na uwadze, że z 2 kg jabłek po obraniu zostanie ich mniej.
Jeśli 2 x 50 minut piekłaś ciasto i nadal było niedopieczone to albo masz zepsuty piekarnik albo źle nastawiłaś temperature pieczenia.


kulinarne przepisy Dodaj komentarz