Czas 35 minut Porcji 8 kcal : 320 kalorii Trudność łatwe Koszt: do 30 zł
Sernik Anetki – składniki:
biszkopt:
1 szlk mąki
1,5 szkl cukru
1 kisiel cytrynowy
6 jaj całych
5 łyżek oleju
2 łyżki gorącej wody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa
1 kg sera białego z wiaderka
0,5 l śmietany 30%
4 łyżki cukru pudru
2 galaretki cytrynowe
dżem brzoskwiniowy
Sernik Anetki – sposób wykonania:
Jajka ubić z cukrem dodać pozostałe składniki wraz z kisielem nie rozpuszczać go. Upiec na blaszce biszkopt piec 30 min.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, cukier waniliowy, ser. Galaretki rozpuścić w szklance wody ostudzić i dodać do masy serowej.
Biszkopt przekroić na pół i na jedna część wylać ser, przykryć drugą połową.
Na wierzch posmarować dżemem (dżem rozgrzać na ciepło), posypać migdałami. SMACZNEGO