Strona główna | Nowy przepis | Logowanie | Polityka prywatności | Kontakt Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności













Poradnik Kulinarny : Jak przygotować szparagi
Polecam 353 pysznych przepisów.

Komentarze

Tytul
Pyszne! Za pierwszym razem wyszedł i tak wszystkim smakował, że tego samego dnia musiałam zrobić jeszcze więcej deserów....
| 2014-07-28 11:24 |

Tytul
robiłam jadłam super ,dzięki za takie przepisy dla pani Ewy....
| 2014-06-22 13:40 |

pycha
pyyyszne, dodjae jeszce pasztetowej do farszu, moze byc kania,pychotka:) lubie bardzo pierogi i moglabym je jadac codzie...
| 2014-06-17 19:55 |

Tytul
Witam! Pieklam pierwszy raz,wyszedl rewelacyjny.Trzeba stosowac sie do przepisu podanego.Napewno polece ten przepis znaj...
| 2014-05-17 23:25 |

Tytul
bardzo ciekawie napisany proces wędzenia;
wędzenie na zimno, na ciepło, na gorąco....
| 2014-05-15 13:36 |


Kurcze-sPieczone
Blog MysiaKuchnia
życie jest snem...sen jest życiem
Anika gotuje
przepisy Emigrantek
przepisy Agiatis


blog
Dorodne Pomidory


DMCA.com


Strona główna >> Przepisy na ciasta >> Serniki
Czas Wykonanie 75 minut Porcji 12 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Sernik tradycyjny - składniki:

1 kg tłustego twarogu
10 jajek
125 g masła
1,5 szklanki cukru pudru
2 łyżka budyniu śmietankowego, maki ziemniaczanej lub lub kaszy manny
łyżka cukru waniliowego
spora garść rodzynek
ewentualnie skórka pomarańczowa kandyzowana

masło i bułka tarta do formy

Sernik tradycyjny - sposób wykonania:

Pyszny tradycyjny sernik, taki jak robiło się w naszych domach kiedyś. Sernik ten robimy z białego, zwykłego twarogu, nie używamy do tego ciasta twarogu w wiaderkach.
Na wstępie nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni C aby się nagrzał.
Twaróg dobrze odciskamy na sicie po czym mielimy. Żółtka oddzielamy od białek, z białek ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli, natomiast z żółtka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy do nich masło i ucieramy na puch, następnie dodajemy twaróg, cukier waniliowy, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i sparzone (wcześniej) i osączone rodzynki, całość mieszamy, na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Blaszkę smarujemy masłem i wysypujemy bułka tartą, przelewamy masę, wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy godzinę (góra dół), jeśli wierzch za bardzo się przypala przykrywamy sernik folią aluminiową.
Po upieczeniu nie wyjmujemy od razu a jedynie uchylamy drzwiczki piekarnika i wyjmujemy gdy wystygnie.
Sernik możemy polać polewą czekoladową.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

Ewa | | kulinarne przepisy []