Strona główna | Nowy przepis | Logowanie | Polityka prywatności | Kontakt Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności








potrawy wigilijne przepisy





Poradnik Kulinarny : 12 potraw wigilijnych
Polecam 360 pysznych przepisów.

Komentarze

Tytul
Jak nie masz termoobiegu to w temperturze o 10 stopni wyższej....
| 2014-12-15 8:45 |

Tytul
A jak ja nie mam w kuchence termoobiego, to w jakiej temperaturze mam piec ?

Kama...
| 2014-12-14 22:47 |

byki i serniki
Kto twierdzi że zły przepis nigdy nie jadł DOBREGO, PRAWDZIWEGO jedzenia w tym prawdziwych wypieków. Przepis taki sam, j...
| 2014-12-09 14:34 |

Tytul
Kotlety jajeczne to przede wszystkim smaczny tani i szybki obiad :)...
| 2014-12-04 14:59 |

bar mleczny
Dzisiaj wrocilem wczesniej do domu i postanowilem zrobic na obiad cos co kojarzy mi sie z Polska(mieszkam w Niemczech), ...
| 2014-12-04 14:39 |


Kurcze-sPieczone
Blog MysiaKuchnia
życie jest snem...sen jest życiem


blog
Dorodne Pomidory
rondel



Strona główna >> Przepisy na ciasta >> Serniki
Czas Wykonanie 75 minut Porcji 12 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Sernik tradycyjny - składniki:

1 kg tłustego twarogu
10 jajek
125 g masła
1,5 szklanki cukru pudru
2 łyżka budyniu śmietankowego, maki ziemniaczanej lub lub kaszy manny
łyżka cukru waniliowego
spora garść rodzynek
ewentualnie skórka pomarańczowa kandyzowana

masło i bułka tarta do formy

Sernik tradycyjny - sposób wykonania:

Pyszny tradycyjny sernik, taki jak robiło się w naszych domach kiedyś. Sernik ten robimy z białego, zwykłego twarogu, nie używamy do tego ciasta twarogu w wiaderkach.
Na wstępie nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni C aby się nagrzał.
Twaróg dobrze odciskamy na sicie po czym mielimy. Żółtka oddzielamy od białek, z białek ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli, natomiast z żółtka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy do nich masło i ucieramy na puch, następnie dodajemy twaróg, cukier waniliowy, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i sparzone (wcześniej) i osączone rodzynki, całość mieszamy, na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Blaszkę smarujemy masłem i wysypujemy bułka tartą, przelewamy masę, wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy godzinę (góra dół), jeśli wierzch za bardzo się przypala przykrywamy sernik folią aluminiową.
Po upieczeniu nie wyjmujemy od razu a jedynie uchylamy drzwiczki piekarnika i wyjmujemy gdy wystygnie.
Sernik możemy polać polewą czekoladową.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

Ewa | | kulinarne przepisy []