Strona główna | Nowy przepis | Logowanie | Polityka prywatności | Kontakt Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności













Poradnik Kulinarny : Jak przygotować szparagi
Polecam 356 pysznych przepisów.

Komentarze

Tytul
Pani Ewo uwielbiam Pani kuchnię jest znAkomita i smaczna Pozdrawiam
...
| 2014-10-23 21:02 |

Tytul
Ja również robię taką sałatkę śledziową tylko ja na warstwę startych ziemniaków dodaję startą gotowaną marchewkę, warstw...
| 2014-10-18 12:07 |

przepiekne pierogi!
pieknie wygladają te pierożki, mniam :)
mysle juz nad daniami wigilijnymi i zbieram pomysły, w zeszłym roku robił...
| 2014-10-14 17:16 |

przepis na 5!
YUMMI! kurczak z ananasem, genialne zestawienie :) polecam do {wymoderowano spam}...
| 2014-10-03 9:57 |

kulinarnymen
Ciasto smaczne, ale ja niestety miałem tylko 5 szt. jabłek - to stanowczo za mało, bo mój wypiek był za słuchy. ...
| 2014-09-18 10:51 |


Kurcze-sPieczone
Blog MysiaKuchnia
życie jest snem...sen jest życiem
przepisy Emigrantek

blog
Dorodne Pomidory
rondel



Strona główna >> Przepisy na ciasta >> Serniki
Czas Wykonanie 75 minut Porcji 12 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Sernik tradycyjny - składniki:

1 kg tłustego twarogu
10 jajek
125 g masła
1,5 szklanki cukru pudru
2 łyżka budyniu śmietankowego, maki ziemniaczanej lub lub kaszy manny
łyżka cukru waniliowego
spora garść rodzynek
ewentualnie skórka pomarańczowa kandyzowana

masło i bułka tarta do formy

Sernik tradycyjny - sposób wykonania:

Pyszny tradycyjny sernik, taki jak robiło się w naszych domach kiedyś. Sernik ten robimy z białego, zwykłego twarogu, nie używamy do tego ciasta twarogu w wiaderkach.
Na wstępie nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni C aby się nagrzał.
Twaróg dobrze odciskamy na sicie po czym mielimy. Żółtka oddzielamy od białek, z białek ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli, natomiast z żółtka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy do nich masło i ucieramy na puch, następnie dodajemy twaróg, cukier waniliowy, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i sparzone (wcześniej) i osączone rodzynki, całość mieszamy, na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Blaszkę smarujemy masłem i wysypujemy bułka tartą, przelewamy masę, wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy godzinę (góra dół), jeśli wierzch za bardzo się przypala przykrywamy sernik folią aluminiową.
Po upieczeniu nie wyjmujemy od razu a jedynie uchylamy drzwiczki piekarnika i wyjmujemy gdy wystygnie.
Sernik możemy polać polewą czekoladową.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

Ewa | | kulinarne przepisy []