Sernik z rosą - składniki:

spód:
1/4 kg mąki pszennej
pół kostki masła
pół szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
jajko
2 żółtka - białka zostawiamy

masa serowa:
kg twarogu
3 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy
szklanka cukru
pół szklanki oleju
2 jajka
4 żółtka (białka zostawiamy)

piana z rosą:
6 białek
szklanka cukru pudru

Sernik z rosą - sposób wykonania:

Wspaniały sernik z rosą - polecam szczególnie na tegoroczne Święta.

Ciasto: mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, siekamy to z masłem, dodajemy cukier, wbijamy jajko i żółtka, zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto wałkujemy a następnie przenosimy do blaszki prostokątnej o wymiarach około 25x35 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Blachę z ciastem zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni C przez 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy masę serową. Twaróg mielimy dwukrotnie, po czym przekładamy go do dużej miski i dodajemy kolejne składniki a więc cukier, olej, jajka, żółtka, mleko i budyń, całość miksujemy do momentu aż masa będzie jednolita, bez grudek. Gotową masę wylewamy (jest ona dość płynna i tak ma być), na podpieczony wcześniej spód. Całość pieczemy 50 minut w 180 stopniach C /termoobieg/.
Na 15 minut przed końcem pieczenia ciasta białka pozostałe ze spodu i masy serowej łączymy, ubijamy na pianę a pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
Ciasto wyciągamy z piekarnika po 50 minutach, na wierzchu ciasta rozprowadzamy piankę, wstawiamy na dodatkowe 15 minut do piekarnika, lecz temperaturę obniżamy na 150 stopni bez termoobiegu.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu