Sernik zebra - składniki:

1 kg twarogu w wiaderku
250 g mascarpone
100 g masła
3/4 szklanki cukru pudru
1 budyń waniliowy
1 gorzka czekolada
1 biała czekolada
5 jajek


Spód:
2 szklanki herbatników rozdrobnionych
100 g masła lub margaryny, roztopionej
łyżka kakao

Sernik zebra - sposób wykonania:

Przepyszny serniczek, bosko wygląda i nieziemsko smakuje. Oto mój wypróbowany przepis krok po kroku:
Spód: do rozdrobnionych blenderem herbatników wsypujemy kakao wlewamy roztopione masło , mieszamy. Masa wylepiamy tortownicę (wyłożoną papierem do pieczenia).

Masa serowa: Do twarogu dodajemy mascarpone oraz budyń i roztopione masło (przestudzone). Jajka dzielimy na żółtka i białka, żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do masy twarogowej, miksujemy. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do masy twarogowej i mieszamy delikatnie za pomocą łyżki.

Masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę, do drugiej roztopioną ciemną czekoladę.

Na spód wylewamy po 3 łyżki każdej masy-do wyczerpania. Pieczemy 90 minut w 150 stopniach C.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu