Śledzie w kawie po szwedzku - składniki:

5 płatów śledziowych
5 łyżek cukru
100 ml wody
listek laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
nieduża cebula
60 ml octu 10%

Składniki na sos kawowo musztardowy:
100 gramów musztardy
7 łyżeczek cukru
1 łyżka miodu najlepiej gryczanego
4 łyżki białego octu winnego
1 łyżka zmielonej kawy
100 ml oliwy

Śledzie w kawie po szwedzku - sposób wykonania:

Śledzie w kawie po szwedzku to odważne, nietuzinkowe, dość intrygujące i ciekawe połączenie. Pięknie wyglądają na talerzu i smakują wybornie. Uczta dla kawosza i miłośnika śledzi. Nie bój się je przygotować. Są inne, ale smaczne. Najbardziej smakują kobietom. Śledzie w kawie są słodkie, delikatne i z charakterem za sprawą kawy.

Śledzie moczymy w wodzie. Następnie osuszone kroimy na kawałki, najlepiej każdy płat na 4-5 części. Cebulkę kroimy w piórka i dla pozbycia się ostrości przelewamy na sicie wrzątkiem i po chwili zimną wodą.
W garnku gotujemy wodę z cukrem, ziarnami ziela angielskiego i listkiem laurowym. Po zagotowaniu, zalewę zdejmujemy z ognia i wrzucamy pokrojoną cebulkę. Odstawiamy do przestudzenia. Do ostudzonej zalewy wlewamy ocet, mieszamy i wkładamy pokrojone śledzie. Tak zamarynowane śledzie odstawiamy do lodówki na kilkanaście godzin.

Następnie śledzie odsączamy, osuszamy ręcznikiem papierowym i wkładamy do słoika. Przygotowujemy sos kawowo - musztardowy.
W miseczce dokładnie mieszamy ze sobą płynny/rozpuszczony miód, cukier musztardę i ocet winny. Mieszamy aż powstanie jednolita masa bez grudek i kryształków cukru. Dosypujemy zmieloną kawą /najlepiej świeżo zmieloną/. Całość mieszamy ręcznie lub mikserem.
Tak powstały sos wlewamy do słoika ze śledziami. Odkładamy do lodówki na kilkanaście godzin. Im dłużej śledzie będą przebywały w sosie tym bardziej przesiąkną posmakiem słodkiej nuty kawy.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu