Spaghetti bolognese - składniki:

Składniki na sos:
puszka pomidorów
30 dag mielonej wołowiny
2 łyżki oliwy
łyżka koncentratu pomidorowego
łyżeczka oregano
50 ml wina czerwonego wytrawnego
marchewka
cebula
2 ząbki czosnku
łodyga selera naciowego
szczypta cukru, sól, pieprz do smaku

Makaron:
makaron do spaghetti
oliwa
sól

parmezan
świeża bazylia

Spaghetti bolognese - sposób wykonania:

Domowy przepis na Spaghetti bolognese, lepszego nie znajdziesz. Spaghetti to szybki i prosty pomysł na obiad. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę i seler naciowy. Warzywa smażymy, dodajemy pokrojoną drobno cebulę - smażymy aż się zeszkli. W międzyczasie czosnek wyciskamy przez praskę i wszystko razem podsmażamy.

Następnie wrzucamy wołowinę i smażymy mięso aż stanie się brązowawe. Wszystko zalewamy wytrawnym winem, wlewamy drobno pokrojone pomidory z puszki oraz ich sos. Dodajemy oregano i koncentrat pomidorowy.

Wszystko zagotowujemy i na małym ogniu dusimy pod przykryciem przez ok. 30 minut.

W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Uwaga makaron musi być "al dente".

Makaron polewamy sosem, posypujemy parmezanem, dekorujemy bazylią. Spaghetti bolognese gotowe - smacznego.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu