Surówka z białej kapusty - składniki:

1 mała główka kapusty (najlepiej młodej)
3 marchewki
1 jabłko winne
sól, pieprz
majonez

Surówka z białej kapusty - sposób wykonania:

Bardzo smaczna surówka z białej kapusty Colesław, pasuję do obiadu mięsnego jak i dań typu pierogi ruskie.
Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście, myjemy pozostałą główkę i osuszamy. Kapustę dzielimy na ćwiartki i drobno kroimy lub szatkujemy za pomocą kuchennej szatkownicy (można też kapustę pokroić na krajalnicy). Do poszatkowanej kapusty dodajemy obrane i potarkowane na grubych oczkach marchewki oraz potarkowane jabłko, przyprawiamy do smaku solą i odstawiamy aby kapusta zmiękła. Następnie dodajemy majonez, doprawiamy do smaku pieprzem, mieszamy. Surówka jest gotowa do spożycia!
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu