Szafranowy jogurtowiec z orzechami

Czas 40 minut Porcji 12 kcal : 350 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 50 zł.
Przygotowujemy spód ciasta. Orzechy laskowe wykładamy na blachę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Szafranowy jogurtowiec z orzechami – składniki:

SPÓD:
– łyżka masła,
– 300 g laskowych orzechów,
– 15 dag daktyli bez pestek,
– łyżka wody,

MASA JOGURTOWA:
– 400 ml mleczka kokosowego,
– 780 g gęstego jogurtu naturalnego,
– 150 ml ciepłej wody
– 30 g żelatyny
– miód lub cukier puder do smaku,
– 0,2 g nitek szafranu Skworcu
– 1 granat,
– 2 sztuki kiwi,
– płatki migdałowe

Szafranowy jogurtowiec z orzechami – sposób wykonania:

Przygotowujemy spód ciasta. Orzechy laskowe wykładamy na blachę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wkładamy orzechy na 15 minut do piekarnika. W międzyczasie należy pokroić daktyle bez pestek na mniejsze kawałki. Wyjmujemy orzechy i pozostawiamy do ostygnięcia i obieramy je, a następnie mielimy. Zmielone orzechy laskowe, pokrojone daktyle oraz wodę, miód i masło o temperaturze pokojowej dokładnie mieszamy ze sobą.

Gotową masę przekładamy na spód tortownicy. Następnie przygotowujemy masę jogurtową. Łyżką letniej wody zalewamy szafran i czekamy by puścił kolor – nitki powinny zacząć się rozpuszczać. Do miski wlewamy jogurt, mleczko kokosowe, dodajemy szafran i dokładnie całość mieszamy mikserem – aż do połączenia składników. Dodajemy miód do smaku.

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Do masy jogurtowej wlewamy żelatynę i dokładnie, szybko mieszamy. Przelewamy całość do tortownicy i odstawiamy w chłodne miejsce np do lodówki aby stężało. Po stężeniu nasze ciasto dekorujemy granatem i pokrojonym na cztery części kiwi.
Na wierzch ciasta sypiemy płatki migdałowe oraz orzechy laskowe.
Przepis dodany przez Gotuj z Cukiereczkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *