Szafranowy jogurtowiec z orzechami - składniki:

SPÓD:
- łyżka masła,
- 300 g laskowych orzechów,
- 15 dag daktyli bez pestek,
- łyżka wody,

MASA JOGURTOWA:
- 400 ml mleczka kokosowego,
- 780 g gęstego jogurtu naturalnego,
- 150 ml ciepłej wody
- 30 g żelatyny
- miód lub cukier puder do smaku,
- 0,2 g nitek szafranu Skworcu
- 1 granat,
- 2 sztuki kiwi,
- płatki migdałowe

Szafranowy jogurtowiec z orzechami - sposób wykonania:

Przygotowujemy spód ciasta. Orzechy laskowe wykładamy na blachę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wkładamy orzechy na 15 minut do piekarnika. W międzyczasie należy pokroić daktyle bez pestek na mniejsze kawałki. Wyjmujemy orzechy i pozostawiamy do ostygnięcia i obieramy je, a następnie mielimy. Zmielone orzechy laskowe, pokrojone daktyle oraz wodę, miód i masło o temperaturze pokojowej dokładnie mieszamy ze sobą. Gotową masę przekładamy na spód tortownicy. Następnie przygotowujemy masę jogurtową. Łyżką letniej wody zalewamy szafran i czekamy by puścił kolor - nitki powinny zacznąć się rozpuszczać. Do miski wlewamy jogurt, mleczko kokosowe, dodajemy szafran i dokładnie całość mieszamy mikserem - aż do połączenia składników. Dodajemy miód do smaku. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Do masy jogurtowej wlewamy żelatynę i dokładnie, szybko mieszamy. Przelewamy całość do tortownicy i odstawiamy w chłodne miejsce np do lodówki aby stężało. Po stężeniu nasze ciasto dekorujemy granatem ipokrojonym na cztery części kiwi. Na wierzch ciasta sypiemy płatki migdałowe oraz orzechy laskowe.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu