Szarlotka

Czas 40 minut Porcji kcal : 250 kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Szarlotka – składniki:

2 szklanki mąki
2 szklanki cukru
2 szklanki kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 kostki masła
3 kg kwaśnych jabłek

1 łyżka masła do wysmarowania blachy
1 łyżka bułki tartej do wysmarowania blachy

Szarlotka – sposób wykonania:

Wymieszać wszystkie składniki sypkie i podzielić na 3 części. 3 kg jabłek zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Na dno blachy wyspać 1 warstwę suchych składników następnie 1 porcję jabłek i tak do wykorzystania wszystkich składników
Ostatnia warstwa powinna być z suchych składników.

Na wierzch zetrzeć masło na grubych oczkach
Piec w temperaturze 180 stopni ok 2 godz.

Zanim wysypiemy składniki na blaszkę, najpierw wysmarujmy ja masłem, a następnie wysypmy bułką tartą

SMACZNEGO.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *