Czas 40 minut Porcji 4 kcal : 250 kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł
Szarlotka – składniki:
2 szklanki mąki
2 szklanki cukru
2 szklanki kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 kostki masła
3 kg kwaśnych jabłek
1 łyżka masła do wysmarowania blachy
1 łyżka bułki tartej do wysmarowania blachy
Szarlotka – sposób wykonania:
Wymieszać wszystkie składniki sypkie i podzielić na 3 części. 3 kg jabłek zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Na dno blachy wyspać 1 warstwę suchych składników następnie 1 porcję jabłek i tak do wykorzystania wszystkich składników
Ostatnia warstwa powinna być z suchych składników.
Na wierzch zetrzeć masło na grubych oczkach
Piec w temperaturze 180 stopni ok 2 godz.
Zanim wysypiemy składniki na blaszkę, najpierw wysmarujmy ja masłem, a następnie wysypmy bułką tartą
SMACZNEGO.