Szarlotka z połówkami jabłek - składniki:

3 szklanki mąki
1 jajko
1 kostka masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g jogurtu naturalnego
3 łyżki cukru pudru

6 jabłek
cynamon
cukier waniliowy

Szarlotka z połówkami jabłek - sposób wykonania:

Prosta szarlotka, efektownie wyglądająca. Krucha i jednocześnie nasączona miąższem jabłek. Rodzina będzie zachwycona jej smakiem i zapachem.

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy proszek do pieczenia. Masło kroimy w kostkę, wrzucamy do maki. Ugniatamy kruszonkę i wbijamy jajo oraz dodajemy cukier i jogurt. Zagniatamy ciasto.

Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną cześć wałkujemy i wykładamy na dno wysmarowanej masłem blaszki. Jabłka obieramy i kroimy na pól. Usuwamy gniazda nasienne i układamy polówki na wyłożonym cieście. Posypujemy cynamonem i cukrem waniliowym. Drugą połowę ciasta również wałkujemy i przykrywamy nią jabłka. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 60 minut.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu