Szybkie i łatwe chrusty lane - składniki:

półtorej szkl. mąki
pół szkl. mleka
3 jajka
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka mocnego alkoholu
tłuszcz do smażenia /smalec albo olej/

Szybkie i łatwe chrusty lane - sposób wykonania:

Szybkie i łatwe chrusty lane w sam raz na Tłusty Czwartek. Są pulchne, smaczne i mają nietypowe kształty. Zawsze się udają. Znikają z talerza szybciej niż zdążysz usmażyć.

Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka na sztywną pianę. Żółtka ucieramy wraz z cukrem waniliowym, po czym dodajemy mąkę, mleko i łyżkę mocnego alkoholu. Składniki masy miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Do tak przygotowanego ciasta dodajemy ubitą pianę i delikatnie ze sobą łączymy.
Dodatek alkoholu sprawi, że chrusty nie będą ciągnęły tłuszczu podczas smażenia. Jednocześnie sam wyparuje podczas wysokiej temperatury.

W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz. Na gorący tłuszcz wlewamy strużki ciasta. Smażymy z obu stron, aż się zarumienią.
Po ostudzeniu dekorujemy cukrem pudrem.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu