Tiramisu - składniki:

50 dag mascarpone
5 żółtek
5 łyżek cukru pudru
szklanka mocnej kawy
kieliszek rumu
2 opakowania biszkoptów tzw. języczki
pół tabliczki gorzkiej czekolady

Tiramisu - sposób wykonania:

Kawę zalewamy gorącą wodą, mieszamy i studzimy, gdy wystygnie dodajemy kieliszek alkoholu.
Żółtka miksujemy z cukrem pudrem w kąpieli wodnej, miskę zdejmujemy z garnka i dodajemy serek mascarpone. Miksujemy krótko i na wolnych obrotach, długie miksowanie sprawi, że masa się zważy.
Na dnie naczynia układamy warstwę biszkoptów, nasączamy je kawą, nakładamy 1/3 masy, przykrywamy 2 warstwą biszkoptów które także nasączamy, kładziemy kolejną taka samą warstwę masy, na to biszkopty - nasączamy i przykrywamy pozostałą warstwa masy.
Wierzch posypujemy warstwą starkowanej na drobnych oczkach czekolady.
Deser wstawiamy do lodówki, najlepszy jest na drugi dzień, gdy warstwy się przegryzą.

Ilość warstw jest dowolna.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu