Torcik truskawkowo-miętowy - składniki:

400 gram kefiru
100 gram masła
400 gram śmietany kremówki
200 gram ciasteczek pełnoziarnistych
kilka kropel kropli miętowych
pół kg truskawek
pół szklanki mleka
zielony barwnik spożywczy
3 - 4 łyżki wody
5 gram żelatyny
do smaku cukier oraz cukier puder
do dekoracji listki mięty

Torcik truskawkowo-miętowy - sposób wykonania:

Ciasteczka wkładamy do woreczka i za pomocą wałka kruszymy na drobny pył. Do ciasteczek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy. Powstałą masa wylepiamy dno tortownicy o średnicy 18 cm.
Spore truskawki kroimy na pół i układamy wokół brzegu tortownicy (wcześniej oczywiście oczyszczamy). Kremówkę miksujemy z cukrem pudrem aż będzie sztywna. Wlewamy kefir, kilka kropli miętowych i troszkę barwnika - miksujemy do połączenia składników.
Żelatynę (20g) rozpuszczamy w mleku dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki by masa stężała (gdy masa będzie gęsta truskawki się w niej nie utopią), wówczas wlewamy ją do tortownicy. Odstawiamy do lodówki.
Truskawki miksujemy z cukrem na mus (kilka zostawiamy do dekoracji). Żelatynę (5g) mieszamy w odrobinie gorącej wody do rozpuszczenia. Wlewamy do musu truskawkowego i mieszamy.
Masę wylewamy na wierzch tortu - odstawiamy do stężenia.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu